Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Başkan Yardımcısı Hakan Özdolgun, Zeytin ve Zeytinyağı Komitesi Başkanı Metin Ölken ve Birliğin Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alhat ile düzenlediği basın toplantısında, Suriye’den gelen kaçak zeytinyağının 3- 5 bin ton olduğunu öne sürerek, ihracatçıların bu yağı kullanmadığını, bir gramının bile yurt dışına satılmadığını, bazı firmaların Suriye yağını iç piyasada tükettiğini söyledi. Güreli, "Suriye yağı geldi o nedenle fiyatlar düşecek’ diye enteresan açıklamalar yapılıyor Bu açıklamalar ya işi bilmemekten ya da kötü niyetten kaynaklanıyor. Bu arkadaşlardan bir tanesinin iç piyasanın önemli oyuncularından biri olduğunu biliyoruz. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin bir beyaz listesi vardı. Beyaz listedeki firmalar Suriye’den yağ getiriyor mu getirmiyor mu? Birilerinin bunları sormasını istiyoruz" dedi.

Ali Nedim Güreli, Suriye’den kaçak yağ getiren firmaların artık korktukları için alım yapmadıklarını çünkü iç piyasada satamadıklarını belirtti. Güreli, "Nasıl soktuklarını bilmiyorum ama devlet istese buna engel olur. Bunun miktarı 3- 5 bin tondur. 50 bin ton olsa piyasaya menfi etkisi olur" diye konuştu.

KONSEYE TEPKİ

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ile ihracatçılar arasında yaşanan tartışma Başkan Yardımcısı Hakan Özdolgun’un şu sözleriyle sürdü:

"Ülkede zeytinyağı ihracatı 15 bin ton ancak iç piyasa tüketimini kimse bilmiyor. Konsey, ihracatı baltalamak için elinden geleni ardına koymadı. Bugün gelinen noktada ciddi payı var. Konsey, iç tüketimi artırmak için ne yaptı? Prim çalışmalarında kendisi hiç görülmedi. 'Çatı örgütüyüm' diyor ama yaptığı bir işi görsek de tebrik etsek. Geliri gideri araştırılsın. Bizi eleştirmekten başka bir çalışma yaptıklarını görmedim. '2017 yılına kadar rekolte 500 bin tonu bulacak’ diyorlar ancak ileriye dönük planlama yaptılar mı?"