Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden Doç. Dr. Ayten Akatay, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'ndan Dr. Serhat Harman ve Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi'nden Prof. Dr. A. Celil Çakıcı, İstanbul'a gelen sırt çantalı turist pazarının profili ve seyahat alışkanlıklarını araştırdı. 807 sırt çantalı turistle yapılan ankette sırt çantalı turistlere yönelik önyargıların aksine bu turistlerin, Türkiye'de ortalamanın üzerinde kalıp harcama yaptıkları anlaşıldı.

Konuyla ilgili yapılan araştırmanın sonuçları, Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi'nce Antalya'da düzenlenen '13'üncü Ulusal Turizm Kongresi'nde sunuldu. Bildiride, sırt çantalı turistlerin dünya turizm endüstrisi içinde önemli bir pazar dilimi haline geldiklerine işaret edilerek, anket sonuçlarına yer verildi. İstanbul'a gelen sırt çantalıların yarıdan fazlasının kadın, büyük çoğunluğunun bekar ve büyük bölümünün Alman, Avustralyalı, Fransız, Amerikan ve Yeni Zelandalı olduğunun tespit edildiği belirtildi. Sırt çantalıların Türkiye'de ortalama 11.5 gün kalırken, İstanbul'da 6 gün civarında konakladıkları da anlaşıldı.

Sırt çantalı turistlerin 'Düşük bütçeli konaklama olanaklarını tercih eden, seyahatlerinde farklı insanları görme isteği içinde olan, seyahatlerini bağımsız olarak örgütleyen, esnek seyahat programlarına sahip, uzun süreli tatillere çıkan ve tatilleri süresince gönüllülük esasına dayalı turizm aktivitelerini yapmaktan hoşlanan kişiler' olarak tanımlandıklarına değinilen bildiride, sırt çantalı turistlerin, genel olarak genç, düşük bütçeyle uzun süreli seyahatlere/tatillere çıkan veya seyahatleri/tatilleri esnasında çalışan kişiler oldukları da ifade edildi.

ÇOĞU 30 YAŞINDAN GENÇ VE BEKAR

Bildirinin 'Sonuç ve Öneriler' bölümünde, sırt çantalı turist pazarının, dünya gençlik turizmi içinde yaklaşık olarak yüzde 30'luk bir bölümünü oluşturduğuna işaret edilerek, Avustralya, Yeni Zelanda, Vietnam ve Tayland'ın sırt çantalı turistler tarafından tercih edilen destinasyonların başında geldiği, Türkiye'nin de sırt çantalı turistlerin en çok tercih ettikleri destinasyonlardan biri olduğu kaydedildi.

Bildiride, anketi yanıtlayan sırt çantalı turistlerin yüzde 56'sının kadın, yüzde 44'ünün erkek, dörtte üçe yakınının 30 yaş altında, yüzde 80'inin bekar, dörtte üçünden fazlasının üniversite eğitimi aldıkları belirtildi.

İstanbul'a gelen sırt çantalıların çoğunluğunun Alman, Avustralyalı, Fransız, Amerikan ve Yeni Zelandalı olduklarına yer verilen bildiride, sırt çantalıların yaklaşık yüzde 30'unun Türkiye'yi daha önce ziyaret ettikleri vurgulandı.

DAHA UZUN KALIYORLAR

Sırt çantalı turistlerin İstanbul'da ortalama 6 gün kalırlarken, Türkiye'de 11.5 gün geçirdikleri, günlük ortalama 70 dolar harcarlarken, bir seyahatin sırtçantalılara maliyetinin de ortalama 972 dolar olduğu saptandı. Bu rakamlar, tatillerini Türkiye'de geçiren turistlere göre, sırt çantalıların Türkiye'de 2.6 kat daha fazla gecelediklerini ve kişi başına turist harcaması bakımından da ortalamanın üzerinde olduğunu ortaya koydu.

Sırt çantalı turistlerin İstanbul'dan sonra seyahatlerinin geriye kalan bölümlerinde çoğunlukla Kapadokya, Gelibolu, Efes, Pamukkale, Antalya'yı ziyaret ettiklerinin belirlendiğine dikkat çekilen bildiride şu görüşlere yer verildi:

"İstanbul'a gelen sırt çantalıların Türkiye'de kalış süreleri ortalama 11.5 gündür. Bu rakam, yabancı bir turistin Türkiye'deki ortalama kalış süresinin (4.30 gece) yaklaşık 2.6 katı fazladır. Ancak, bu kalış süresi, sırtçantalıların diğer ülkelerdeki kalış süreleri ile karşılaştırıldığında, oldukça düşüktür. Bu nedenle, gerek turizm işletmecilerinin yöneticilerinin gerekse de kamu otoritelerinin sırt çantalıların Türkiye'deki kalış sürelerini arttırmak için gerekli uygulamaları hayata geçirmeleri gerekmektedir. Sırt çantalı turistlerin seyahat güzergahları incelendiğinde, sırt çantalıların daha çok Marmara, Ege, kısmen Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerine seyahat ettikleri anlaşılmaktadır. Sırt çantalı turistlerin seyahat güzergâhlarının, Türkiye'nin diğer bölgelerine de yayılması gerekmektedir. Sırt çantalı turizm pazarına yönelik geliştirilecek turizm planları hazırlanırken, kamu otoritelerinin yanı sıra, sırt çantalı turist pazarına yönelik faaliyet gösteren turizm işletmelerinin temsilcileri de mutlaka yer almalıdırlar."