Türkiye’nin 2023 hedeflerinin hayata geçirilmesi ve enerjide yüzde 70’ler seviyesindeki yurtdışı bağımlılığın azaltılması için proje geliştirdiklerini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdür Vekili Murat Karapınar, kendi imzasıyla iş dünyası kuruluşlarına gönderdiği yazıda, oluşturacakları 'enerji takımları'na davet etti. Enerji ve madencilikte kaynak ve yatırım fırsatı arayan şirketlerden Bakanlık önderliğinde 'enerji takımı' oluşturulacağını söyleyen Karapınar, en geç 4 Eylül 2012 tarihine kadar ön talep formu doldurulmasını istedi.

İLK HEDEFLER BOSNA-HERSEK, SUDAN VE SOMALİ

Türkiye’deki enerji ve madencilik şirketlerinin uluslararası arenada daha güçlü hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Karapınar, şu bilgileri verdi:

"Enerji ve madencilik alanlarında sektör odaklı ve proje bazlı etkin çalışmalar yapması amaçlanan enerji takımlarının ilk aşamada Bosna-Hersek’te hidro ve termik enerji projeleri, Sudan’da hidrokarbon ve başta altın ve bakır olmak üzere madencilik projeleri ve Somali’de hidrokarbon ve başta uranyum ve bakır olmak üzere madencilik projeleri dahilinde mezkur ülkelerin resmi makamları ve iş çevreleri ile biraraya gelmesi planlanmaktadır."

ERDİNÇ: ÖZELLİKLE AFRİKA ÜLKELERİ FIRSAT SUNUYOR

Bu girişimleri destekleyen Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aslan Erdinç ise özellikle Afrika ülkelerinin bu konuda büyük fırsatlar sunduğunu söyledi. Cari açığın önemli bir kısmının hammadde ithalatından kaynaklandığına dikkat çeken Erdinç, çözüm için enerji yatırımlarının artırılması gerektiğini savundu. Erdinç, küresel ekonomik kriz sonrasında dünyada dengelerin değiştiğini de anlatarak, "Dün geri kalmış dediğimiz ülkeler bugün hızla yükseliyor. Buralarda yurtdışı kaynaklı pek çok yatırım görüyoruz. Türkiye biraz geç kaldı ama bu pazarlara girmek lazım" diye konuştu.



BT(İÖ/SS)