Şıra, yaz aylarında en çok tercih edilen içecekler arasına girdi. Üzümün çekirdeği ile birlikte çıkartılan şırası; kansızlık, kalp hastalığı, cilde ve hazımsızlığa da iyi geliyor. Bursa’nın Gemlik İlçesi’ndeki Rifat Minare Konserve Fabrikası, şıra üretimini yaz aylarında 4’e katlıyor. Türkiye ve yurt dışına konserve üretimi yapan firma, 85 yıllık deneyimini şırada da göstermek için çalışıyor. Yıllık 10 milyon kutu üretim kapasiteleri bulunduğunu ve Türkiye’nin en eski konserve fabrikası olduklarını belirten Rifat Minare Konserve Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi ve gıda mühendisi Hakan İlhan Minare, şıra üretiminde de lezzetleriyle ve kaliteleriyle fark yarattıklarını söyledi.

'BU YIL 200 BİN ŞİŞE ÜRETECEĞİZ'

Hakan Minare, şıra üretimine Botanikpark İskender Efendi Konağı sahibi Yavuz İskenderoğlu’nun desteği ile başladıklarını anlattı. Minare, "Şırayı merdiven altı üreten birçok yer var. Biz tadı ve doğallığı ile fark yaratan bir içecek üretmek istedik. Ar-Ge çalışması ve yeni yatırımlar yaparak şıramızı son haline getirdik. Yaz aylarında üretimimiz 4 katına çıkıyor. İstanbul, Bursa, Ankara, Eskişehir, Antalya’da dağıtıcı gruplarımız var. Aylık 70- 80 bin şişe üretiyoruz. Bu yıl 200 bin şişeye ulaşmayı hedefliyoruz. İlgi arttıkça bu rakam da artıyor" dedi.

Minare, şıranın Osmanlı döneminden kalma bir içecek olduğunu hatırlattı. Minare, "Kısa sürede ısıl işlem yapılıyor bu yüzden içinde alkol yok. Siyah üzümün çekirdeği de dahil tüm özlerini içinde barındırıyor. Yaz aylarında özellikle et ile birlikte tüketildiğinde etin hazmını ve yağın vücuttan çabuk atılmasını sağlıyor. Soğuk içildiğinde yaz aylarında harareti alıyor. Tamamen doğal, içinde katkı maddesi ve koruyucu madde yok. Çocuklarımıza rahatça içirebileceğimiz bir içecek. Ayrıca şıra, kalp damar hastalıklarına, cilde, bağışıklık sistemine, saçlara, kansızlığa, kansere karşı faydalı" diye konuştu.

Hakan Minare, Osmanlı Devleti’nde padişahların sofralarından eksik etmediği, içinde 40 çeşit baharat bulunan güç ve enerji kaynağı demirhindi şerbetinin de üretimine başlayacaklarını sözlerine ekledi.