İzmir’de büyük toptan üretim yapan firmaların elinde, onbinlerce okul kıyafeti pantolon, gömlek, tişört, kazak, depolar dolusu kumaş kaldı. Sektörden beslenen atölyelerde makineler sustu, yüzlerce kişi işsiz kaldı. Türkiye’nin önemli bölgelerine mal veren toptancılar, bunun daha buz dağının görünen kısmı olduğunu belirterek, onbinlerce ürünü okul dışında başka bir yerde kullanma imkanı olmadığını, uğranılan zararın 1 milyar dolara yakın olduğunu, sadece kendileri değil, üretim yapan atölyeler, alışveriş yaptıkları iplikçiler, kumaşçılar dahil bu sektörden geçinen onlarca mesleğin zor durumda kaldığını öne sürdü.

Can çekişen toptancılar, perakende satış olmadığı için sattıkları malların paralarını alamadıklarını, perakendecilerle karşı karşıya geldiklerini söyledi. İzmir’in önemli toptancılarından Cihan Şen, fason çalışan küçük esnafın, taksitle okul kıyafetleri satanların da bu kararla zora girdiklerini belirterek, "Devlet çıkardığı yönetmenlikle okullarda serbest kıyafete 2013-2014 öğretim yılında geçileceğini ilan etmişti. Ancak bu karara uymadı. Okullara birer yazı göndererek, kıyafeti serbest bıraktı. Şimdi okul kıyafetleri alan veliye de ek yük geldi. Sorunumuzu bağlı bulunduğumuz meslek odalarına, Bakanlığa ilettik. Biz okullarda serbest kıyafete geçilmesine karşı değiliz. Bizlere böyle bir kararın olduğunu önceden bildirseler bu kadar zarar görmezdik. Şimdi bu kadar malı ne yacağız, elimizde kaldı" dedi.

Cihan Şen, özel okullarda velilerin yüzde 60’ı istemezse serbest kıyafete geçilmemesi uygulamasının devlet okullarında da geçerli olmasını istedi, bunun sektör için bir kurtuluş olmasa da biraz rahatlayabileceğini söyledi.