Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'un dün küresel petrol stoklarındaki fazlayı kontrol edebilmek için OPEC ile işbirliği yapılabileceği yolundaki açıklamalarından sonra, bugün de Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın, Suudi Arabistan'ın her ülkenin petrol üretimini yüzde 5 azaltma önerisinde bulunduğunu söylemesi, fiyatları yukarı yönlü hareketlendirdi.

Türkiye'nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede temel ölçüt olarak kullandığı Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 35.84 dolara kadar yükseldi. Brent daha sonra 34.50 - 35.00 dolar aralığında hareket ederken, ABD hafif ham petrolünün varil fiyatı da 34.82 dolar ile 35 dolar sınırına dayandıktan sonra, 34 dolar üzerinde hareket etmeye başladı. 

"Arz fazlası" endişeleriyle petrol fiyatları 30 doların altına çekilmişti

Kuzey yarıküredeki soğuk havanın etkisiyle yükselen petrol fiyatlarının yönü, hafta başında Suudi Arabistan ve Irak'tan gelen "rekor üretim" verileriyle aşağıya dönmüştü. Suudi petrol devi Aramco'nın Yönetim Kurulu Başkanı Khalid al-Falih, düşen fiyatlar nedeniyle uygulanmaya başlanan maliyet azaltıcı tedbirlerin, petrol ve doğalgaz üretim kapasitesini artırıcı yatırımları kapsamadığını açıklamıştı. Suudi Arabistan'ın ardından, Irak Petrol Bakanlığı kaynakları da, Aralık ayındaki günlük ortalama petrol üretiminin, 3.7 milyon varilden, 4.13 milyon varile çıkarak rekor düzeye yükseldiğini açıklaması, küresel emtia piyasalarında "arz fazlası" endişelerini tetiklemiş ve fiyatları 30 doların altına çekmişti.