Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından düzenlenen etkinlikte yeni Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişiklikler anlatıldı. BUSİAD Evi’nde gerçekleşen toplantıya kanunu hazırlayan Komisyon Başkanı Prof. Dr. Ünal Tekinalp, konuşmacı olarak katıldı. Yeni kanunun bütün ticaret aleminde zihniyet değişimi getireceğini ifade eden Prof.Dr. Tekinalp, “Bu kanun bir toz alma, makyaj yapma kanunu değil. Bu kanun dürüst ve düzenli bir piyasa yaratmaya çalışıyor. Bütün arzusu Türkiye’deki kredi şartlarını düzeltmek. Türkiye’nin bugün işletmelerinin kullandığı bilançolarına kredi alma imkanı yok. Krediyi daha ziyade kefaletler aracılığıyla alabiliyorlar. Bu da son derece güç durumlara sokuyor. Kredi şartlarını, vade şartlarını ve diğer ödeme şartlarını güçleştiriyor. Hem de kredi bulmayı çok zorlaştırıyor” diye konuştu.

Yeni hükümlere uymak bakımından birçok ülkede zihniyet değişimine de ihtiyaç olacağını kaydeden Prof. Dr. Tekinalp, “Burada bir takım sıkıntılar olacak. Bunlara göğüs gerdiğimiz oranda hem sıkıntılar azalacak, hem de Türkiye başka bir yörüngede dönmeye başlayacak” dedi.

Kanunda yeni muhasebe standartları, yeni denetleme standartları ve yeni denetlemeye ilişkin hükümlerin uygulanmasının şirketlerin öne çıkan sorunları olarak öne çıktığını dile getiren Prof.Dr. Tekinalp, “Türkiye’de 95 bin anonim şirket var. Bugüne kadar yapılan denetleme bir uzman denetimi değil. 780 bin limited şirket var. Bunlar bugüne kadar hiç denetlenmiyordu. Bugün Türkiye’de 95 bin anonim şirketin 90 bininde ciddi, doğru, dürüst düzenli yeni muhasebe kurulması lazım. Şirketlerimiz yeni kanuna karşı hareketsiz kalmasınlar” diye konuştu.