Petkim’in Aliağa’daki tesislerinde bulunan Kültür Merkezi’ndeki kutlamaya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Kilci, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Aliağa Ticaret Odası Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Ekren, Belediye Meclis üyeleri, sanayici ve işadamları ile Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, Petkim üst düzey yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Kutlamada konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, 2020 yılına kadar 17 milyar dolar yatırım hedeflediklerini aktardı. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluğun simgesinin Petkim olduğunu kaydeden Aliyev, "Bu yarımadada hedeflediğimiz yatırımlar 17 milyar dolar civarında olacaktır. Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın 10’ncu büyük ekonomisine Petkim ile daha hızlı ulaşacaktır. Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz. SOCAR olarak Türkiye’deki yatırımlarımızı hayata geçireceğiz. Bazı bürokratik engeller olmasına rağmen ülkenin parlak geleceği bizi daha büyük yatırımlar için umutlandırıyor. Özellikle sanayicilere tanınan teşviklerle daha çok istihdam daha çok üretim için var gücümüzle yatırımlarımızı sürdürebiliriz" dedi.

Aliyev, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinin devam ettiğini de belirterek, bu projeyle 'Bir millet iki devlet' inancına dayanan bir stratejik adım atıldığına da işaret etti.

PETKİM GİBİ BÖLGELERE ÖZEL STATÜ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltan yatırımların artması gerektiğini belirterek Petkim benzeri endüstri bölgelerine özel bir statü kazandırma çabası içinde olduklarını belirtti.

Kilci, Petkim'in özelleştirmesinden beklenen faydaların birçoğunun hayata geçtiğini belirterek, "Özelleştirme sonrası yapılan yatırımlar ve geçen yıl yapılan rafineri yatırımı, bu özelleştirmenin ne kadar isabetli bir iş olduğunu, Petkim'in ülkenin geleceği için ne denli önemli bir rol oynadığını gösterdi" dedi.

Türkiye’nin çok büyük bir enerji ithalatçısı olduğunu, yüksek büyümesinin en zayıf noktasının bu olduğunu belirten Kilci, Petkim ve benzeri yatırımların hızla artmasının dışa bağımlılığı azaltacağını kaydetti.

Enerji kaynağı konusunda çeşitlendirmelere gidileceğini hatırlatan Kilci, 8 yıl içinde nükleer santral hayata geçireceklerini ifade etti.

RAFİNERİ DÖNÜM NOKTASI

Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, ciro, yatırım ve üretim rakamlarıyla şirketin performansının ciddi bir yükseliş gösterdiğini ancak krizler nedeniyle şirket karlılığının olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Özelleştirme sonrası 450 milyon dolara yakın yatırım yaptıklarını ifade eden Öztürk, "Türkiye pazarı çok daha büyük yatırımları yapmamızı gerektiriyor. Ana hissedarımız SOCAR'ın vizyonu paralelinde Petkim yarımadasını enerji ve endüstri parkına dönüştürme hedefiyle yola çıktık. Star rafinerisinin geçen sene atılan temeli ise Türk sanayi tarihinin önemli dönüm noktalarından birisidir" dedi.

ÖDÜL DE VERİLDİ

Törende 'Petkim Enerji Özel Ödülü' Müsteşar Kilci'ye, 'Yılın İş Dünyası Başkanı Ödülü' EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'a, Türkiye Azerbaycan kardeşliğine yaptığı katkılardan dolayı 'Petkim Özel Ödülü' Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar'a, 'Yılın Ekonomi Gazetecisi Ödülü' de Bloomberg HT Genel Yayın Direktörü Kerem Alkin'e verildi. Törende ayrıca, Petkim'in müşterileri, tedarikçileri, öneri sistemleri ve performans gibi kategorilerde ödüllerle eski çalışanlarına da plakteler verildi.

İÇERDE KUTLAMA, DIŞARDA EYLEM

Öte yandan, tesis dışında biraraya gelen 15 kişilik grup, işçi alımlarının Aliağa’dan yapılmadığnı öne sürüp pankart açtı. Aliağa Muhtarlar Derneği üyesi grup, üzerinde 'İşe alımlarda torpil değil adalet istiyornuz' yazılı pankartın önünde basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldı.