Paris’te taksi şoförleri, Şoförlü Turizm Aracı (VTC) şirketlerinin Fransa’da yaygınlaşmasını, Charles de Gaulle ve Orly havaalanlarına giden yolları kapatarak protesto etti. Paris’te taksicilik yapan Mehmet Uztak da VTC şirketlerinden yana dertli. 35 yaşındaki taksi şoförü, VTC’leri haksız rekabete yol açmakla suçluyor. VTC şirketlerinin ehliyeti olan herkese taksicilik yapma imkanı verdiğini söyleyen Uztak, VTC şoförlerinin eğitim almadıklarını, yolcuyu taşıyan araçlarında hiçbir kontrole tabii tutulmadığını hatta adlı sicil kaydı istenmediği için VTC şoförlerinin sabıkalı olup olmadıklarının bile bilinmediği söylüyor. Taksi şoförlerinin ise zorunlu eğitime tabi tutulduğunu, sicil kayıtlarının sorgulandığı ve mesleki yetkinlik sınavından geçirildiğine dikkat çekiyor. Türkiye kökenli taksici, VTC şoförlerinin ise hızlandırılmış bir prosedürle ve neredeyse maliyetsiz bir şekilde yolcu taşıma hakkına sahip olduğunu da sözlerine ekliyor.

MALİYETİ KURTARMAK İÇİN GÜNDE 11 SAAT ÇALIŞIYORUM

Taksiciliğin, maaşlı, taksi plakasını kiralayarak ya da plakanın sahibi olarak, 3 değişik statüde yapılabildiğini söyleyen Uztak, her rejimin kendine göre avantaj ve dezavantajlarının olduğunu aktarıyor. Mehmet Uztak, kendisinin plaka kiraladığını ve bunun için de her ay bağlı bulunduğu şirkete 4 bin euro’ya yakın para ödediğini söylüyor. Maliyeti kurtarmak için, haftanın 6 günü, taksicilerin maksimum çalışma süresi olan 11 saat çalıştığını söylüyor. Artizanlık yapan taksicilerin, taksi plakalarını 150-200 bin euro karşılığında satın aldıklarını söyleyen Uztak, bu miktarların geri ödemek için meslektaşlarının uzun yıllar borçlandığını da sözlerine ekliyor.

VTC şirketlerin, klasik taksicilerin aksine devlet tarafından belirlenen tarifelere yolcu taşımadığını da hatırlatan Mehmet Uztak, bu şirketlerin uyguladığı tarifelerinin de sektör için ciddi tehdit oluşturduğunu söylüyor. VTC’lerin gar ve hava alanlarında korsan taksicilik yaptığını söyleyen Uztak, hakları olmadığı halde toplu taşıt şeritlerini de kullandıklarını öne sürüyor. Bu konuda yeterince denetim yapılmadığını söyleyen Uztak, “Yasaların herkes için geçerli olması lazım. Bunun önüne geçilmesi lazım. Biz taksiciler mağdur edilmek istemiyoruz. Hakkımızı da sonuna kadar arayacağız.” diyor.

VTC KRİZİNDEN SONRA, TAKSİCİLER ÖZ ELEŞTİRİ YAPTI

Bu yaşananlardan sonra, sektörel bir öz eleştiri yapıldığını da aktaran Uztak, “Profesyonel davranmayan taksiciler bir azınlık. Paris’te taksicilerin sayısı 17 bin’i buluyor. Mesleğin gereksinimlerine aykırı hareket edenler tespit edilerek, meslekten men edilmeli.” diyor.

Mevcut hükümetin, Eylül ayında “VTC ve klasik taksiler arasındaki rekabet şartlarının iyileştirilmesine yönelik” bir takım tedbirler almaya hazırlandığını hatırlattığımız Türk taksici, “VTC’lere tahsis edilen lisansların dondurulması, araçlara yerleştirilecek elektronik konum tespit cihazlarını, tek renk araç gibi önerileri onaylıyoruz.” diyor. Uztak, “Ancak her şeyden önce, hükümet, VTC’ler ile taksiler arasındaki haksız rekabet koşullarına son vermeli ve VTC’lerin sayılarına sınırlama getirmeli. Bunlar yapılmazsa Eylül ayında Paris, geniş katılımlı taksici grevlerine sahne olacak.” vurgusunda bulundu.

Son olarak, “Paris’te müşteri var, taksi yok eleştirilerine” de cevap veren Uztak, “Bu yanlış bir izlenim. Paris’te sayıca New York’tan fazla taksi var. Ancak Paris’te trafik çok kötü. Bu durum giderilirse, şehir içindeki taksilerin görünümü de artacaktır. Yakında şehir merkezi ile Roissy-Charles-de-Gaulle havaalanı arasında taksilere özel bir şerit tahsis edilecek. Bu olumlu bir gelişme. Bu ve benzeri girişimler, hem trafik sorununu azaltır hem de müşterilerin zaman kazanmalarını sağlar” diyor. zaman/fransa