Palandöken, yaptığı açıklamada 'Sicil Affı Yasası'nın amacına hizmet etmediğini,  Bankaların keyfi uygulamaları nedeniyle esnaf ve sanatkarların kredi alamadıkları için mağdur olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Kanunda öngörüldüğü şekilde borçlarını ödeyen veya borçlarını yeniden yapılandıran meslek mensuplarımızın Bankalar nezdindeki sicil kayıtlarının Kanunun bu açık hükmüne rağmen ve ısrarlı başvurulara karşın Bankalarca silinmediği gibi, yeni kredi başvuru talepleri de kötü sicil kayıtları gerekçe gösterilerek reddedilmektedir. Halbuki esnaf ve sanatkarlarımızın mevcut finansman durumlarının iyi irdelenerek, finansman sorunlarının temeline inilerek, doğru ve rasyonel çözümlere gidilmelidir. Çünkü, esnaf ve sanatkar kredi kullanamadığı zaman ekonomide çarklar durma noktasına gelmektedir. En önemlisi esnaf ticari borçlarını ödemeye özen göstermektedir. Borcunu ödeyemeyen esnafın faaliyeti duracağından borç ödemelerinde oto-kontrol sağlanmaktadır."

"SİCİLE YENİDEN YAPILANDIRMA ŞART"

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2003 ve 2009 yıllarında sicillerin düzeltilmesiyle ilgili çıkarılan iki ayrı kanunun da bankalarca hükümlerin yerine getirilmesinden ısrarla kaçınılmasının esnafı mağdur ettiğini söyledi. Palandöken, "Konfederasyonumuza bu konuda çok sayıda şikayet ulaşmıştır. Bankacılıkta kara liste olarak adlandırılan, geçmişe dönük olumsuz bilgileri kullanma uygulamasına son verilmesi ve sicili yeniden yapılandıracak yasal düzenlemenin etkin bir şekilde hayata geçirilmesi şart. Yeni ve etkin bir sicil affına ihtiyaç var" diye konuştu.


VD(OE/İD)