TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bursa Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği'nde (BESOB) oda başkanları ile biraraya geldi. Toplantı öncesinde basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Palandöken, esnafların en önemli sıkıntısının krediye ulaşma konusundaki engeller olduğunu kaydetti.

'SİCİL AFFININ ÖNEMİ'

Esnaf için Sicil Affı'nın önemine dikkat çeken Palandöken, yıllarca ticaretin içinde olan insanların çekinin bir kez ya da kredi kartının dönmesinin o insanı mağdur ettiğini dile getirdi. Bu yaşanandan dolayı  farklı alternatifler olmasına rağmen insanların krediye ulaşamadıklarını dile getirdi.

Bu durumun ekonomide küçülmeye neden olduğunu savunan Palandöken konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hükümet iki sefer bu konuda sicil affı çıkarmasına, Bankalar Birliği bu meseleyi gündeme getirmesine rağmen, özel sektörün elindeki bankalar ve devlet bankaları bile kendi yaptıkları değerlendirme oranında kredi verdi. Dolayısıyla esnaf sanatkar, yıllardır kredilere ulaşamamaktadır. Hatta AB kredilerinin önünde de engel oluyor. Hemen bu sicil affının halledilmesi lazım ama, yaptırım yapması lazım ki bankalar elini taşın altına koysun."

Çek uygulaması ile ilgili değerlendirmede de bulunan Palandöken, bankaların çek konusunda bunları elektronik ortamda müşteri portföyünün ne olduğu, onun ne kadar sermayeye sahip olduğu ve bir günde şirket kurulup, çeklerin piyasaya dağıtılması, bu çeklerin bu şirkete niye verildiğinin irdelenmesi gerektiğinin altını çizdi.

'BEYAZ ET SEKTÖRÜ DE OLUMSUZ ETKİLENECEK'

1 Ocak itibariyle uygulamaya konulaacak, yumurtaların bakkallarda satışını yasaklayan uygulama ile ilgili de değerlendirmede bulunan Palandöken, bu durumun esnafı tedirgin ettiğini kaydetti. Bakkallarda yumurta satılacak mı, satılmayacak mı? Nasıl muhafaza edilecek? Soğuk havada mı olacak? Pazar yerlerinde yumurta olacak mı, olmayacak mı? gibi soruların esnafı tedirgin ettiğini ifade eden Palandöken, beyaz et sektörünün de buradan nasibini alacağını ileri sürdü.

VİZE KONUSU

Düzenlemenin AB Müktesabatı'nda olabileceğini söyleyen Palandöken, başka sorunlar varken, yumurta düzenlemesinin sonlarda yer alması gerektiğini savundu. Palandöken şöyle konuştu:

"Ülkemize vizesiz gelen bu kadar yabancı varken, bizim esnafımız vize almak için 3- 5 gün Ankara'da konsoloslukların önünde bekliyor. Malları serbest gidiyor, kendisi vize alabilmek için konsoloslukların önünde dolaşıyor. Bence müktesebatının o yönleri ele alınmalı, esnafın önünü açmalı. Ama maalesef onlar kendi istediklerini yaptırmaya çalışıyor. Ona da uyarız. Hepimizin dükkanında buzdolabı var. Eğer buzdolabında muhafaza edilecekse, o şekilde muhafaza edilir ve müşteriye sunulur."

Palandöken, açıklamanın ardından esnaf odası başkanları ile biraraya geldi.



ST(FK/COŞ)