Ariel, Prima, Gillette, Orkid ve İpana gibi lider markalarıyla tüm dünyada tanınan P&G Türkiye'nin Çayırova İlçesi'nin Şekerpınar bölgesinde kurulu tesislerinde 20 milyon dolarlık yatırımla kurduğu Fairy Üretim ve Dağıtım tesisleri tamamlandı. 1987'den bu yana Türkiye'ye yarım milyar doların üzerinde fiziksel yatırım yapan P&G'nin bu yeni yatımınının açılış törenine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra, P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker de katıldı. 

HEDEF DÜNYANIN İLK 10 EKONİMİSİ OLMAK

Bakan Zafer Çağlayan, Türkiye'nin krizlere rağmen ekonomik başarılarını sürdürdüğünü ve krizi fırsata çeviren tek ülke olduğunu söyledi. İki gün önce Fransa'ya gittiğinde bu ülkedeki temasları sırasında Türkiye'nin kazandığı bu ekonomik başarılarından övgüyle söz edildiğini, orada çok önemli toplantılar gerçekleştirdiğini anlatan Bakan Çağlayan, "Bugün Türkiye 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkenin bulunduğu bir yerde. Asıl önemlisi bu coğrafyada toplam dünya ithalatının yüzde 48'i yapılıyor. Cumhuriyetin 100'üncü yılında dünyanın ilk 10 ekonomisine girmiş bir ülke olacağız. Artık kendimize özgüvenimiz geldi" dedi. Bakan konuşmasında, hükümet olarak 8 yılda 17 bin kilometre yol yaptıklarını, sadece demiryoluna 110 milyon dolarlık yatırım yapılmakta olduğunu da belirterek, Türkiye'de bu gelişmelere paralel olmarak fiziki altyapıyı da sağlamaya çalıştıklarını anlattı. Bu gelişmelerle birlikte yabancı yatırımcılar için de Türkiye'nin en cazip ülke haline geldiğini söyledi. 

'BİR YILDA PAZAR PAYI İKİYE KATLANDI'

P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat da, "Fairy benim kalbimde yatan bir marka. Ben Buraya 2005 yılında geldim. Sıvı detarjan, El yıkama kategorisinde yoktu. Hep aklımda dünyada çok başarılı olmuş bir markayı buraya getirmek istiyordum" diyerek şöyle konuştu:

"Bunu 2010 yılında başardık ve Fairy o kadar başarılı oldu ki, birinci yıl sonunda pazar payımız iki katına ulaştı. Bizim düşüncemiz üzerine başarılı oldu. Birinci yıl sonunda düşündüğümüzden daha çok başarı elde ettik. Fairy, birinci yıl sonunda marka bilinirliği yüzde 93 oldu. 10 milyon haneye girdi. 40 Milyon tüketici Fairy kullanıyor. Bu çok büyük bir başarı. Bugünkü açılışını yapacağımız tesis tüm Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak. İhracat konusunda Türkiyenin en başarılı şirketlerinden birisiyiz. Burdaki paketleme hattını 15 saatte kurduk bu dünyada bir rekor. Burdaki ürünün kalite kontrolden sonra piyasaya sürülecek hale getirilmesi 24 saati alıyor."

TÜRKİYE'DE TÜKETİCİNİN ÜÇTE İKİSİ ELDE BULAŞIK YIKIYOR

Türkiye’de elde bulaşık yıkama pazar büyüklüğünün 200 milyon dolar olduğunu ifade eden Saffet Karpat, Fairy üretim hattının bu yönüyle de Türkiye için büyük önem taşıdığını belirtti. Türkiye’de tüketim alışkanlıklarını yakından takip ettiklerini belirten Saffet Karpat sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’de özellikle kadınlar için temizlik ve deterjan neredeyse hayati önem taşıyor. Türkiye'deki toplam hane sayısının yüzde 40'ında bulaşık makinesi bulunuyor. Makine olmasına rağmen neredeyse tüm hanelerde elde bulaşık yıkama da gerçekleştiriliyor. Türkiye’de tüketicilerin üçte ikisi ise sadece elde bulaşık yıkıyor. Bunun sonucunda, hane başına düşen yıllık sıvı bulaşık deterjanı tüketimi 8 litreye ulaşıyor."

Konuşmaların ardından Fairy Bulaşık Deterjanı Üretim Hattı törenle devreye alındı.

MI,BK(MB/COŞ)