Beypazarı Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, çam ağaçlarının uç dallarında kozalar içinde büyüyen ve bulunduğu ağaçların kurumasına neden olan çam kese tırtıllarının ormanlık alanın her tarafına yayılma eğilimine karşı mücadele çalışması başlattı. Beypazarı'nın köylerinden getirilen 18 orman işçisi ile çam kese tırtılı olan ağaçların uçları kesilirken, kesilemeyenler mazotla ilaçlama yapılarak yok edilmeye çalışılıyor. Çam kese tırtılının olduğu ağaçlardaki kozalar ise kesilip, yapılan su havuzlarına atılarak böceklerin ölmesi sağlanıp, toprağa inmesinin önüne geçiliyor. Mücadelenin 1 ay da tamamlanacağı belirtildi.

Beypazarı Akcavla ve Kızılbayır Mevkii'nde 670 hektarlık alanda kitle üremesi yapan, yüzlerce ağaçta görülen ve tüm ormana yayılma eğiliminde olan çam kese böceği tırtıl keseleri ile mücadelenin en etkili ilacının motorin olduğu belirtildi. Tırtılın, yetiştiği ağacın yapraklarını yiyerek kuruttuğu, çıplak hale geldikten sonra da diğerlerine atladığı belirtildi. Tırtılın toprağa düşmesi halinde de uzun yıllar toprak altında yaşayıp, ormanı tehdit etmeye devam ettiği dile getirildi. Beypazarı Orman İşletme Müdürlüğü, havalar iyice ısınmadan Nisan ayı içinde her yıl mücadele kapsamında ilaçlama ve çam kese tırtıllarını yok etme mücadelesi yapıyor.

Beypazarı Orman İşletme Müdürü Hüseyin Çinko, çam kese böceklerinin, ormanların dumansız yangınları olduğunu belirterek, "Yangınlara nazaran ormanlara 5 kat daha fazla zarar veriyor, bu nedenle gelişmiş ülkelerde kullanılan mücadele yöntemlerini Beypazarı'nda uyguluyoruz" dedi.

Tırtıl mücadelesinde bulunan işçilerin başında bekleyen Orman Muhafaza memuru Mehmet Yücel, koza olan ağaçların yan dallarını makasla aldıklarını, tepe uçlarına ise pompa ucundaki iğne ile koza içine batırarak mazot sıktıklarını söyledi. Ormanda çalıştırılan işçilere hap verilip, alerji ve kaşıntılarının önüne geçilmesi sağlanıyor. Orman işçisi Mehmet Eken, böceklerin bitene kadar mücadele çalışmasına devam edeceklerini belirtti.



KÇ(AY/İD)