TMHF Danışma Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Nedim Örün, okullarda kıyafetlerin serbest bırakılmasına yönelik yönetmelik değişikliğinin aniden yapıldığını, sektörün hazırlıksız yakalandığını söyledi. Örün, "Ben bu konuya biraz daha farklı bakıyorum. Bu konuyla ilgili aslında sektörde büyük bir sıkıntı ve endişe var" dedi.

'BU KADAR FORMA NE OLACAK?'

Şu anda tekstil fabrikaları, kumaş toptancıları, konfeksiyoncular ve perakende mağazaların elinde çok önemli miktarda kumaş ve mamul ürün olduğuna dikkat çeken Örün, "Bu kadar forma, gömlek, kazak, tişört, şort ne olacak? Bunların hepsi standart şekilde. Sektörün ipliğinden parekendeye kadar 2 milyar dolara kadar bir stok olduğu tahmin ediliyor. Bu stoklar bugün hiç üretim yapılmazsa bile iki yılda eriyebilir. Bu yüzden şu anda sektör kendi içinde toplantılar yaparak bu sıkıntıyı aşmaya çalışıyor. Bizim gibi derneklerin iki yıl daha uzaması gibi bir ümidimiz, talebimiz var" diye konuştu.

'BU İŞTEN EVİNE EKMEK GÖTÜRENLER DÜŞÜNÜLMELİYDİ'

Böyle bir durumun iki yıl önce de gündeme geldiğini, vazgeçilirken de sektörün ne zaman uygulamaya geçileceği konusunda bilgi sahibi olmadığını aktaran Örün, şunları kaydetti:

"Şimdi yine bir değişim söz konusu. 2014’te yürürlüğe gireceği söyleniyor ama bu süre içinde stokların erimesi mümkün değil. Sektör çok endişeli. Gaziantep, İzmir ve İstanbul gibi illerdeki üretim tesisleri büyük zarar görebilir. Bir takım iş bozulmaları hatta Allah korusun iflaslar olabilir. Dolayısıyla böyle bir uygulamaya geçilirken, bu işten evine ekmek götürenlerin düşünülerek bir taksime bağlanması lazımdı. Şimdi uygulanırsa biz eldeki stoğun ancak yüzde 10’unu değerlendirebiliriz, gerisi heba olan ulusal servet haline gelir."

'RESMİ OKULLARA DA HAK TANINMALI'

Örün ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel okullarda velilerin yüzde 60’ının onayı durumunda formaya devam edilebileceğinin öngörüldüğünü de hatırlatarak, "Madem özel okullarda bu hak var, resmi okullara da tanınmalı. Sonuçta her ikisi de aynı bakanlığa bağlı eğitim kurumları" dedi.



BT(İÖ/CK)