Haber Merkezi

ESSEN-
 TAM Vakfı tarafından düzenlenen „Türk-Alman Ekonomi Günü“, Türkiye kökenli girişimcileri, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti´nin en üst düzeydeki ekonomik karar alıcılarıyla bir araya getirdi. 21 Mart Cuma günü gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Ekonomi Bakanı Garrelt Duin, dış ekonomik ilişkilerden sorumlu daire başkanı Herbert Jakoby ile birlikte ziyaret etti.


TAM Vakfı´nda uzun yıllar göçmenlerin ekonomik yaşama katılımına ilişkin çalışmalar gerçekleştiren Yunus Ulusoy´un tertiplediği ziyaretlerde milletvekili Peter Weckmann, Essen Belediye Meclis Üyesi Sinan Kumru, IKUA Başkanı Erdal Osmançelebioğlu ve TAM Vakfı Genel Müdürü Andreas Goldberg hazır bulundu. Ziyaretlerinin ilk durağında Nazmi Gömdeniz tarafından işletilen Massgenau Bodendesign zemin tasarımı atölyesini ziyaret eden bakan, ardından Mehmet Birinci tarafından işletilen Lackzentrum Essen Birinci GmbH adlı işletmeyi ziyaret etti. İşletmecilerin iş yaşamına atılma hikayelerini ve eyalet yönetiminden taleplerini dinleyen bakan, göçmenlerce kurulup işletilen işyerlerinin eyalet ekonomisine büyük katkıda bulunduğuna işaret etti.

İşletmeleri ziyaretinin ardından TAM Vakfı´nda verilen brifinge katılan ekonomi bakanı Duin, TAM Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Devlet Eski Bakanı Wolfram Kuschke, TAM Vakfı Başkan Yardımcısı ve Eyalet Milletvekili Thomas Kufen, TAM Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Eyalet Milletvekili Britta Altenkamp ile, TAM Vakfı Direktörü Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan ve TAM Vakfı Genel Müdürü Andreas Goldberg´den kurumun güncel çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Brifingin ardından TAM Vakfı binasında onuruna verilen kokteyle katılan bakan Duin, eyalet ve kent yönetiminden ve ekonomik yaşamından yüz dolayında konuğun önünde bir konuşma yaptı. Kuzey Ren Vestfalya´nın Türk göçünün merkezi olarak büyük bir önem taşıdığının altını çizen bakan, eyalette 24 bin dolayında Türk girişimcinin faal olduğunu ve önemli bir ekonomik güç teşkil ettiklerini belirtti. Bakan Türk işletmelerinin yaklaşık 120 bin kişiye istihdam olanağı sunduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye-KRV ilişkilerinin işbirlikleri alanında önemli bir boyuta eriştiğini ifade eden bakan „Eyaletimiz ile Türkiye arasındaki 30 dolayında kardeş kent işbirliği ve sayısız üniversiteler arası işbirlikleri, Türkiye ile ilişkilerin ne derece yoğun olduğuna kanıt sunuyor. Köln- İstanbul kardeş kentliği 25 yılı aşkın süreyi ardında bıraktı. Bugünlerde ise Dortmund kentinin Trabzon ile kardeş kent olması konusunda çalışmalar sürüyor“ dedi.

Türkiye-KRV Arasında 8 Milyar Avro Dış Ticaret Hacmi

Türkiye´nin KRV´nin ekonomik partneri olarak önemine dikkat çeken bakan, „2013 yılında 8 Milyar Avroluk dış ticaret hacmi ile yeni bir rekor kırıldı. Bu Almanya-Türkiye arasındaki 34 Milyar Avroluk dış ticaret hacminin yaklaşık dörtte birine tekabül ediyor“ dedi. Pek çok Avrupalı yatırımcı için Türkiye´nin son dönemde yaşanan tüm olumsuzluklara karşın önemli bir partner olarak görüldüğünü söyleyen bakan, Türkiye´nin pek çok özelliğiyle Alman yatırımcılar için bir cazibe merkezi olduğunu kaydetti. Buna karşın Kuzey Ren Vestfalya´nın da Avrupa´ya açılmak isteyen Türk işletmelerince bir merkez üs olarak keşfedildiğini kaydeden Duin, eyaletin yatırım ofisi NRW. Invest´in şubesinin bulunduğu ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu söyledi.

Almanya´daki Türkiye kökenli girişimcilere ve Türkiye ile ticari ilişkilere büyük önem verdiklerini kaydeden bakan Duin, gelecek vaadeden ve bir arada yaşamı güçlendirecek bu alanlarda birlikte adımlar atmak gerektiğine işaret ederek, TAM Vakfı´nın bu alandaki birikimi ve katkılarına büyük önem atfettiklerini ifade etti.