Hıristiyan aleminin 24- 25 Aralık'taki Noel kutlamaları için, başta Antalya olmak üzere, Isparta, Burdur, Yalova ve İzmir gibi kentlerde üretilen kesme çiçek ve çelenk (taç) ihracatı bu yıl önemli oranda arttı. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Rusya ve Ukrayna'ya bu Noel için toplam 10 milyon dolar değerinde 50 milyon dal kesme çiçek, 1 milyon dolar değerinde de 1.5 milyon çelenk ihraç ediliyor.

Çiçek ve çelenklerin başta İngiltere, Hollanda ve Almanya olmak üzere 25'e yakın Avrupa ülkesine gönderildiğini belirten Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, geçen yıla göre Avrupa ülkelerine bu yıl yapılan ihracatta yüzde 100 artış olduğunu söyledi. Bağdatlıoğlu, kesme çiçekte ilk sırayı kırmızı renkli karanfilin çektiğini belirterek, gerbera ve yeşilliklerden oluşan Noel ihracatının Kasım ayının ortalarında başladığını ve yıl sonuna kadar süreceğini kaydetti.

1.5 MİLYON ÇELENK

Türk çiçek sektörünce kesme çiçeğin yanısıra Avrupa ülkelerine Noel kutlamaları için Antalya, Isparta ve Burdur'da köylüler tarafından dağlardan toplanan bitkilerden yapılan 1 milyon 500 bin çelenk ihraç edilecek. Osman Bağdatlıoğlu, zemin olarak mersin ya da selvi yaprağı kullanılan çelenklerin süslemelerini okaliptus, dağ çileği, Amerikan sarmaşığı, ateş dikeni, fosfor, ayışığı, kızılcık, çam kozalağı, Akseki kozalağı, süs narı gibi bitkilerle yaptıklarını söyledi.

HIRİSTİYANLAR İÇİN KUTSAL

Taçlarda, Christmas'ın simgesi olan kırmızı rengin ve kozalağın çok önemli olduğunu anlatan Bağdatlıoğlu, "Hıristiyanlar için bu taçlar doğum günü, hasta ziyareti ve bu tür dini bayramlarda kutsal bir değere sahip. Birbirlerine hediye olarak verirler ve mutlaka evlerinin kapılarına asarlar. Bu taçlar kutsal sayıldığı için Noel'de daha büyük önem arzeder. Noel gecesi yemek masalarının ortasına büyük mum yakılarak da kullanılır" dedi.

Noel çelenklerinin fiyatları 30 ile 50 TL arasında değişiyor.