Başbakan Mario Monti, Euro’yu güvence altına almak ve Avrupa’daki büyümeyi hızlandırmayı görüşmek amacıyla Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelmek için Paris’e hareketinden önce İtalyan radyo kanalı Radio Anch’io’ya telefonla açıklama yaptı. Başbakan Monti, Euro bölgesini etkileyen kamu borcu krizinde sona yaklaşıldığını söyledi. Haziran ayı sonundaki AB liderler zirvesinde Brüksel’de alınan kararların, bir "anahtar" niteliğinde olduğunu öne süren Monti, gecikilmeden ve geri adım atılmadan bunların uygulanmaya konmasının gerekliliğinin altını da çizdi.

EURO DAĞITAN DEĞİL BİRLEŞTİREN OLMALI

Monti, Avrupa’yı birleştiren Euro’nun devamlılığının önemine değinerek, bunun bir dağılma değil, birleştirme nedeni olmasının gerekliliğini vurgulayarak, “Avrupa’da karşılıklı önyargıların aşılması için çaba gerekiyor” dedi.

Aynı zamanda Almanya ile güçlü ve dayanıklı bir iş birliği duygusu yaratmaya çalıştıklarını ifade eden Monti, Paris’in ardından Helsinki’ye geçerek, Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ve Madrid’de de İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile bir araya gelerek istişarelerde bulunacak.

PİYASALARDA ŞÜPHE YARATMAMALIYIZ

Başbakan Monti, ülkesindeki erken seçim ve seçim yasasının değiştirilmesine yönelik tartışmalara son verilip, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun çizeceği yolu izlemenin daha doğru olacağını ekledi. Ekonomist Başbakan, aksi halde bu kargaşanın, uluslararası piyasalar üzerinde, liderliğini yaptığı teknik hükümetin ardından gelecek olan hükümetle ilgili şüpheler doğurabileceği endişesini de belirtti.



EÇ(AÖ/İD)