TÜRKİYE EKONOMİSİ ASLINDA ÇOK ÖNEMLİ BİR PAZAR


Önümüzdeki dönemin farklı bir dönem olduğuna işaret eden Şimşek, kaynakları, ortaklıklar veya şirket satın almaları şeklinde kullanmak gerektiğini söyledi. Şimşek, Türkiye ile Körfez ülkelerinin ekonomi itibariyle birbirlerini tamamlayıcı nitelikte olduğunu vurgulayarak, rekabet alanının sınırlı olduğunu ve bundan dolayı öncelikle serbest ticaret anlaşmalarının bir an önce sonlandırılması gerektiğinin altını çizdi.


Türkiye ekonomisinin enerjide dışa bağımlı, ancak diğer sektörlerde çok güçlü şekilde temsil edildiğini anlatan Şimşek, "Türkiye ekonomisinin kendisi de aslında çok önemli bir pazar. Türkiye çok önemli fırsatlar sunuyor, yatırımlar, projeler, tüketim açısından. Ama bu işbirliğinin sadece Türkiye'yle, Körfez'le sınırlı kalması gerekmiyor. Aslında şirketler bir araya gelip, ortaklıklar kurarsa, tabiki Ortadoğu'da, Afrika'da, Türkiye'de, Balkanlar'da, Avrupa'da çok önemli fırsatlar yakalayabilirler, çok önemli bir değer oluşturabilirler ve bu sayede de insanlarımız çok daha zenginleşmiş olur" diye konuştu.


ÖZELLİKLE YARGININ HIZANDIRILMASINA YÖNELİK ÇOK ÖNEMLİ BİR REFORM YAPIYORUZ


Şimşek, Türkiye'nin çok önemli bir değişim, dönüşüm içerisinde olduğuna dikkat çekerek, "Son 10 yılda çok önemli reformlar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bakın şu anda özellikle yargının hızandırılmasına yönelik çok önemli bir reform yapıyoruz. Mikro düzeyde verimliliği arttıracak, yenilikçiliği, inovasyonu attıracak reformlar yapıyoruz. Aslında Türkiye'nin reform programı bir anlamda Avrupa müktesebatının Türkiye'de peyder pey adapte edilmesidir ve Türkiye bu konuda da çok büyük ilerlemeler kaydetti. Bugün Türkiye kurumsal alt yapısıyla, yasalarıyla aslında AB'ne çok hızlı bir şekilde bir yakınsama içerisinde" dedi.


TÜRKİYE'DE BİRÇOK SEKTÖRDE YATIRIM İMKANI VAR


Bir yandan da yatırım ortamını iyileştirmek için büyük bir çaba içerisinde olduklarını anlatan Şimşek, "Türkiye giderek aslında kurumsal altyapısıyla, yasalarıyla dünyanın gelişmiş ülkelerinin düzeyine varıyor. Ama Türkiye'nin, bu ülkelerden farklı olarak çok yüksek büyüme potansiyeli var. Şu son yıllardaki gelişmelere de bakarsanız, aslında Türkiye'nin bir anlamda risk profilinin de bu ülkelerden daha düşük olduğunu göreceksiniz" diye konuştu. Şimşek, Türkiye'de bir çok sektörde yatırım imkanı bulunduğunu ifade etti.


BİZ BİRBİRİMİZLE TİCARET YAPMIYORUZ


Rifat Hisarcıklıoğlu, zenginliğin ancak komşularla birlikte gelişebildiğini söyleyerek, "Eğer komşularla yakın coğrafyanda alış veriş edebiliyorsan, sen de bu işten kazançlı çıkabiliyorsun. Bizim Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerle toplam ticaretimize baktığımız zaman hepimizin ticaretini 100 olarak ele alırsak, yüzde 3. Yani hiç bir şey yok. Biz birbirimizle ticaret yapmıyoruz. Peki buna engeller var mı? Var. Maalesef bizim önümüzde iki büyük engel var, vize ve gümrük vergilerinin yüksekliği" dedi.


PÇK-İT (FOTOĞRAF)