Bir ziyaret için Manisa’nın Akhisar İlçesi’ne gelen Alev Sulejman, 2 milyon nüfusu olmasına rağmen kurulduğu günden beri yaptığı idari ve siyasi olumlu girişimlerle AB ülkeleri tarafından takdirle karşılanan genç Makedonya Cumhuriyeti’nin, Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinde mevzuata uyum çalışmalarını tamamlamaya yakın olduğunu belirtti. Ülkeye yapılacak yatırımlar konusunda taahhüt edilen devlet yardımları ve teşviklerin tamamen uygulandığını anlatan Sulejman, yerli ve yabancı şirketlerin Makedonya yasaları önünde eşit olduğunu, yabancıların Makedonya’da yüzde 100 yabancı sermayeli şirket kurma hakkı bulunduğunu ve ve şirket kurulumunda herhangi bir yerel partner şartı aranmadığını dile getirdi.

SERBEST BÖLGELER ÇOK AVANTAJLI

Serbest Bölgeler konusunda sunulan avantajlar ve teşviklerle ilgili de bilgi veren Sulejman, şunları söyledi:

"Kurumlar vergisi, gelir vergisi ve emlak vergisi 10 yıl süreyle yüzde sıfır, KDV, Özel tüketim vergisi, emlak yüzde sıfır. İşletilmek üzere getirilecek ham maddede vergi yüzde sıfır. Yatırım için ithal edilecek makine ve teçhizata dair KDV ve gümrük ödenmemektedir, şirketler de bu vergide muaftır. Yapılacak olan yatırım büyüklüğüne göre hükümet 100 bin ila 500 bin Euro arasında nakit yardım vermektedir. Yatırım amaçlı devlet tarafından verilen araziler, 99 yıla kadar kiralanabilir. Yıllık metrekare başına 0,10 Euro gibi bir miktar uygulanmaktadır. Serbest bölgedeki arazilerde, inşaat için gerekli tüm alt yapı çalışmaları telekomünikasyon şebekesi, merkezi ısıtma, aydınlatma, yangın koruma sistemi (Havaalanı İtfaiyesi bir kaç dakikalık mesafede), su arıtma tesisleri ve doğalgaz boru hattı devlet tarafından inşaat alanına kadar ulaştırılmaktadır. Altyapı çalışmaları için şirketlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Serbest bölgedeki üretim tesislerine alınacak işçilerin olası bir eğitim masrafları tamamen devlet tarafından karşılanacaktır."

KAZANÇ YURTDIŞINA TRANSFER EDİLEBİLİR

Gümrük işlemleri hakkında da bilgi veren Ticari Ataşe Sulejman, "Serbest ekonomi bölgesi için gerekli hammade ve bu bölgede üretilen mallar için 'green channel' uygulaması mevcuttur. Gümrük kapılarında bekleme sözkkonusu değildir. Tüm giriş ve çıkışlar Serbest Ekonomi bölgesinde bulunan Gümrük terminalinde yapılmaktadır. Serbest bölge faaliyetlerinden elde edilen kazanç ve gelirler, hiçbir izne tabi olmaksızın yurt dışına serbestçe transfer edilebilmektedir. Makedonya ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmalar gereği çifte vergilendirme uygulanmamaktadır. Makedonya’da vergilendirdiğiniz şirket ya da kişi kazancı tekrar Türkiye’de vergilendirilmemektedir" dedi.

TEŞVİKTEN BÜTÜN FİRMALAR EŞİT YARARLANIR

Serbest bölgede sağlanan teşvik ve avantajlardan yerli ve yabancı bütün firmaların eşit olarak yararlandığını anlatan Sulejman, "İşleticiler ve kullanıcılar, yatırım ve üretim safhalarında hükümetin belirleyeceği vergi dışı teşviklerden de yararlanabilir. Üretilen mallar serbest bölgede süre sınırlaması olmaksızın kalabilir. Başvuru ve faaliyet süresince her türlü bürokrasi en aza indirilmiştir. Şirketlerin bir günde kurulabilmesi amacıyla 'one stop shop' sistemi uygulanmaktadır. Tüm başvuru ve izinler tek bir yerde yapılmaktadır" dedi.

NÜFUSA BAKARAK YATIRIMDAN KAÇMAYIN

Ticari Ataşe Alev Sulejman, Makedonya Cumhuriyeti’nin 2 milyon nüfusuna bakarak yatırımdan kaçılmaması gerektiğini belirterek, "Türkiye’den çok önemli kuruluşlar yatırımlarını yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar. Onlara sonsuz teşekkür ediyoruz. Bizi ilk tanıyan ülke olan Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerimiz her konuda her geçen gün artıyor" dedi.