Fransız Le Monde gazetesinin şirket belgelerine dayandırdığı haberine göre, Fransız şirket, 2010 yılında Suriye’nin kuzeyindeki Celabiye bölgesinde fabrika kurdu.

Fabrika bölgedeki en büyük fabrikalardan biri. Yıllık üretim kapasitesi 2.6 milyon ton çimento. Petrol sektörü dışında Suriye’de yapılan en büyük yatırım. Ancak her şey 2013 yılında 
 IŞİD'in bölgeyi kontrol altına almasının ardından değişti.


Fransız şirket, fabrikanın faaliyetlerini sürdürebilmesi için IŞİD’e para ödedi. Bu paranın içinde malzeme taşıyan kamyonlar için geçiş ücreti var. Ayrıca çimento ürtimi için kullanılan kaya petrol gibi hammadeler için de yüksek miktarda ücret ödemiş. Örgüt 2014 yılında Lafarge’dan kârının yüzde 15’ini vergi olarak istemiş, şirket reddedince de fabrikaya el koymuş.

Gazete, habere dayanak olarak ele geçirdiği Lafarge’a ait elektronik posta yazışmalarını gösterdi. Gazeteye göre şirket yönetimiyle iletişim Gaziantep, Ürdün ve Minbiç kentleri arasında mekik dokuyan 
IŞİD aracısıyla gerçekleşmiş.

Peki fabrika şu anda ne durumda? Bölge artık PYD/YPG güçlerinin kontrolünde. Hatta yerel kaynaklar ve AFP muhabirine göre PYD armalarıyla dikkat çeken ABD askerleri, Mayıs ayında fabrika civarında görüntülendi. Konuyla ilgili şirketten henüz açıklama yok.