Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen geceye katıldı. Konukoğlu, toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Suriye'deki olayların Gaziantep'te ihracatı etkilediğini belirten Abdulkadir Konukoğlu, ancak tedirginlik yaratacak bir durumun olmadığını söyledi.

'TÜRKİYE,  BÖVLGENİN LİDERİ OLACAK'

Türkiye'de ekonominin önümüzdeki yıl iyi olacağını savunan Konukoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ise iyi bir şöföre benzetti. Bu işin şöför meselesi olduğunu belirten Konukoğlu şöyle konuştu:

"Şöför iyiyse arabayı şarampole düşürmeden götürür. Başbakan bu konuda hakikaten başarılı. Bırakın Türkiye'yi, bölgenin lideri olma yolunda ilerliyor. Bunu da kabul etmek lazım. Gaziantep tahminen 6 milyar dolar ihracatı geçecek. Son 2 yıldır bütün illerin üzerinde gidiyoruz. Bunun nedeni de Gaziantep'teki yatırımların hızlı oluşu. Bursa'nın arkasından geliyoruz. Bursa'ya ulaşamayız. Bursa'nın otomotiv, tekstil, yedek parça sanayisi olsun bunlar çok eski. Ama Güneydoğu Anadolu Bölgesi içerisinde Türkiye birincisiyiz."

Teşviklerin şu an için iyi olduğunu söyleyen Konukoğlu, terör sorununun çözülmesi halinde bölgedeki yatırımların artacağını kaydetti. Konukoğlu bir başka soru üzerine ise Türkiye'nin ekonomide 2023 hedefine ulaşacağına inandığını kaydetti.

'USTAM BANA SABRI VE İTAATİ ÖĞRETTİ'

Daha sonra toplantıda konuşan Abdulkadir Konukoğlu, çalışma hayatından ve yaşadıklarından kesitler anlattı. Çalışmayı ve zanaatı çok sevdiği için babası Sani Konukoğlu'nun karşı çıkmasına rağmen ortaokuldan ayrılarak fabrikalarında çalışmaya başladığını belirten Konukoğlu, "Babam, 'eti senin, kemiği benim' diyerek beni ustama teslim etti. Ne bir gün olsun ustam beni patronun çocuğu olarak gördü, ne de ben" dedi.

İlk 6 ay yerleri süpürdüğünü, ustasının zaman zaman kasten çöp tenekesini devirip, 'Burayı niye temizlemedin' diye kızdığını ve hatta ensesine tokat attığını kaydeden Konukoğlu, "İkinci 6 aylık dönemde ise tezgah sildim ama ustam onu da beğenmezdi. Bugün anlıyorum ki, bana sabrı ve itaati, yani başarıya giden yolu öğretmiş" diye konuştu.

'HER GÖREVE HAKEDEREK GELDİM'

Fabrikada önce usta yardımcılığına, sonra ustalığa, ardından işletme şefliği, fabrika müdürlüğü, genel müdür yardımcılığı ve genel müdürlüğe getirildiğini vurgulayan Konukoğlu, her göreve hak ederek, yoğrularak geldiğini söyledi.

SANKO'nun temelinin 7 dokuma tezgahı ile 1904 yılında atıldığını, bayrağı devralan babası Sani Konukoğlu'nun bilinçli yatırımları ile şirketi tekstil sektöründe büyüttüğünü belirten Konukoğlu, şöyle devam etti:

"Babamın bir hedefi vardı. Tekstilde 500 bin iğ ve bin dokuma tezgahı kapasitesine ulaşmaktı. Sağlığında o hedefine ulaştı. Babam rahmetli olduğunda 7 bin çalışanımız vardı. Kardeşlerimle el ele verdik, kenetlendik, sevgi ve saygı ortamında yeri geldi ortaklar gibi masa başında tartıştık. Ama masadan kalkınca bizi biz eden değerlerimizi koruyarak bugünlere geldik. Babamın vefatı sonrasında tekstilin yanı sıra değişik sektörlere girdik ve holding çatısı altında yapılandık. Bugün 12 sektörde, 14 bin çalışanımızla üretim yapıyoruz. Gelişmelere göre yeni sektörlere giriyoruz, yeni şirketler alıyoruz, gün oluyor gelişmeleri değerlendirerek bazı sektörlerden çıkıyoruz. Bazı şirketleri elden çıkarıyoruz. Uçak havalanırken ağırlıkları artmakta yarar vardır."

'ZEKAT VE HAYIR, ÖBÜR DÜNYAYA EFT YAPMAK GİBİ'

Sani Konukoğlu Vakfı aracılığı ile kurumsal sosyal sorumluluk alanında örnek projeler gerçekleştirdiklerini anlatan Konukoğlu, bin 500'ün üzerine üniversite öğrencisine karşılıksız burs verdiklerini, 20 bin ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisine kırtasiye ve kıyafet, 135 bin kişiye de gıda yardımı yaptıklarını söyledi. Günümüzde bankacılık sisteminde EFT ile para transferi yapıldığını anımsatan Konukoğlu, hayır ve zekat ile EFT arasında şu benzetmeyi yaptı:

"Hayır ve zekat, malınızın sigortasıdır, öbür dünyaya EFT'dir. Nasıl ki, bankacılık sistemi üzerinden, görmediğiniz, dokunmadığınız parayı havale edip yerine ulaştığından şüpheniz yoksa, hayır ve zekat işleri ile öbür dünyaya EFT yaptığınıza da inanırsanız, karşılığını alırsınız. Hamuru kabarmak için una maya ya da kabartma tozu katılır ve yoğrulur. Böylece hamur genişler, kabarır. Hayır işleri yapmak ve zekat vermek de sahip olduğunuz servetinizi kabartır, artırır, büyütür. Zekat ve hayır işleri paylaşmanın, toplumsal dayanışmanın ve kenetlenmenin anahtarıdır."

ÇOCUKLARINIZA MAAŞ VERİN

Konukoğlu, başarılı babanın çocuğu olmanın zorluklarla dolu olduğunu, bunu kendisinin de yaşadığını, ancak çok çalışarak farklı bir yönetim anlayışını sergileme başarısını gösterdiğini kaydetti. Genç işadamlarını, çocuklarını küçük yaşlardan itibaren işyerine götürmeleri konusunda uyaran Konukoğlu şunları anlattı:

"Çocuk iş ortamında işi öğrenir. Ayrıca çocuklarınıza harçlık değil, maaş verin. Çocuk kendi bütçesini yapmayı, tasarruf etmeyi, para planlamasını öğrenir. Çocuğunuz üniversite eğitimini tamamladığında, 2 yıl başka bir işyerine çalışsın, çalışma ortamını çalışarak öğrensin. Askerden gelince kendisine, 'Sana şu kadar sermaye verebilirim, istersen git kendi işini kur. Yok, burada çalışacağım dersen, maaşın şu olacak' derseniz hem ona yol göstermiş olursunuz, hem de gelecekte karşınıza çıkıp, 'Ben kendi işimi kuracaktım, bana fırsat vermedin' diyemez. Çocuk şirkette çalışacak ise kesinlikle 2 kardeşi aynı odada oturtmayın, aynı sektörde görev almalarına imkan vermeyin. Herkes farklı sektörde olmalı, kıdeme göre maaş almalı. Bunu yaparsanız kimse kimsenin aldığını, giydiğini takip etmez. Herkes maaşını istediği gibi harcar."

Ülkede bu kadar işsiz varken, başka bir ülkede yatırım yapmanın içlerine sinmediğini vurgulayan Konukoğlu, şirketlerin kayıt dışından uzaklaştığı ölçüde büyüme sürecine gireceğini söyledi.

'GÜNÜ GELİNCE GİTMEYİ BİLMEK GEREKİR'

Şirketlerde büyüklerin günü geldiğinde gitmeyi bilmesi gerektiğini, kendisinin 15 yıl önce açıkladığı üzere 65 yaşını dolduracağı için önümüzdeki yıl sonunda SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden ayrılacağını vurgulayan Konukoğlu, bunun gerekçesini şöyle ifade etti:

"Ben ayrılacağım, bunu 15 yıl önce planladım. Günü geldiğinde gitmeyi bilmek gerekir. 'Ben gidersem burası biter' dersen, o şirket büyümez, gerçekten biter. Benden sonra SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenecek olan kardeşim Zeki Bey, benden daha başarılı olacaktır. Ben de kurulacak vakıf ve üniversitesinin başına geçeceğim" dedi.



ST(FK/COŞ)