Ekonomik krizle boğuşurken denizcilik sektöründeki sorunların da etkisiyle birçok gemisini hurdaya çıkaran Yunanistan, söküm işi için komşuyu tercih etti. Geri dönüşüme kazandırılması için gemilerini Aliağa’ya gönderen Yunanistan, sektörde de büyük bir hareketlilik yaratıyor.

Geçen yıl 341 geminin, bu yıl da Mart ayı itibariyle 67 geminin geri dönüşüm için Türkiye’ye geldiğini anlatan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, artışı başta Yunanistan olmak üzere Avrupa ülkelerindeki ekonomik krize bağladı. Yunanistan’ın en büyü ticari filoya sahip ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Şimşek, "2011 yılında gelen 341 geminin büyük çoğunluğu Yunanistan dan gelen gemiler. Bu yıl da mart ayı başı itibariyle tesislerimize gelen gemi sayısı 67'dir. Gemilerin yüzde 85'i Yunanistan gelen gemiler. Yıl başlangıcı rakamları da sektörün 2012 yılında parlak bir süreç geçireceğini göstermektedir" değerlendirmesini yaptı.

Şimşwk, Türkiye’de tek gemi söküm bölgesinin Aliağa’da bulunduğunu ve bin 500 kişiye iş imkanı sağlayan sektörün yan sanayisiyle birlikte 4 bin kişiye istihdam yarattığını vurguladı. Şimşek, "Sektörde temel hedef gemi ekipmanları, maden ve atıkların geri kazanılarak hammadde kaynaklarının korunması. Deniz taşımacılığında da navlun piyasası, gemi inşası ve geri dönüşüm sektörü sürekli etkileşim içinde. Global krizlerde ithalatın durması, dünya ticaret filosunun büyüklüğü ve ortalama 24 olan yaşı da dikkate alındığında son yıllarda gemi geri dönüşüm kapasite artışlarının ana sebebi açıkça görülmektedir" diye konuştu.

DOLOGH: EKONOMİK KRİZ ETKEN

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh ise Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin gemilerin hurdaya çıkmasında büyük etken olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"Denizcilik dökme yük taşımacılığı en düşük seviyesinde seyrediyor. Fiyat yönünde de düşüş yaşanıyor. Dünyanın en büyük filosuna sahip Yunanistan da bu durumdan etkileniyor. Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz de buna tuz biber ekiyor."



BT(İÖ/BT)