Ülkenin ikinci büyük bankası Kıbrıs Halk Bankası kapatılıyor; en büyük banka olan Kıbrıs Bankası ise "yeniden yapılandırılıyor".

IMF Başkanı Christine Lagarde ve Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın Brüksel'deki toplantısında Kıbrıs yönetimini Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiyadis temsil etti.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble varılan anlaşmanın Kıbrıs'ta parlamentonun onayına sunulma zorunluluğunu getirmediğini söyledi.

100 bin Euro'nun üzerinde mevduatı olanların paralarının yüzde 40'ını kaybetmeleri söz konusu; daha küçük hesaplara ise dokunulmuyor.

Kıbrıs'ın güneyinde geçen cuma günü yapılan oylamada emeklilik fonlarının kamulaştırılması yönünde karar alındı; ayrıca, "sorunlu" ve "iyi" banka sınıflandırması yapılması da kararlaştırıldı.

Mevduat vergisini içeren bir yasal düzenleme, parlamento tarafından daha önceki bir oylamada reddedilmşti.

Reuters'ın haberine göre, Layki'de 100.000 euronun altındaki hesaplar Kıbrıs Bankası'na aktarılarak "iyi banka" oluşturulacak ve mudilerin hakları korunacak; 100.000 euronun üzerindeki hesaplar ise dondurulacak ve eldeki bu kaynak borç idaresinde kullanılacak.

IMF ve Avrupa Merkez Bankası 10 milyar Euro krediyi vermek için Lefkoşa'nın büyük bir gelir kalemi oluşturmasını istemişti.

Lefkoşa'ya kredi açılması konusunda Avrupa Birliği'nde bir ön uzlasma bulunuyordu.

Bankacilk sisteminin büyük kriz çinde olduğu güneydeki siyasi tartışmalar "nasıl bir önlem alınabileceği üzerinde yoğunlaştı.

ATM'lere limit

Banka işlemleri üzerinde kısıtlamalar uygulanıyor; şubeler de geçen hafta kapalı kaldı; bankamatiklerden çekilebilecek nakit miktarına da günlük 100 euro sınırı getirdi.

Avrupa Merkez Bankası, iyileştirici önlemler almaması halinde Lefkoşa'ya mali desteği pazartesi günü itibarıyla keseceğini açıklamıştı.

Avrupa Birliği'nin 27 üyesi arasından 17'si euroyu kullanıyor.