Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, 29 Kasım’daki ihale ile ilgili gerekli tüm hazırlıkların yapıldığını söyledi. Akay, "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Kayseri Şeker Fabrikası’ndaki hisselerin yüzde 10’luk kamu payını satışa çıkarttı. Bunu belki ilk defa Türk Ticaret Kanunundaki değişiklikler çerçevesinde kendi bünyemizde almayı öngörüyoruz. O hisseyi aldığımız takdirde bunu personelimize, çiftçimize veya isteyen vatandaşa satmayı düşünüyoruz halka arz etmeyi düşünüyoruz" dedi.

Akay, Kayseri Şeker Fabrikası’nın özelleştirme kapsamında artık iyi bir örnek ve iyi bir model olduğunu anlatırken, geçmişte görülen sorunların tekrarlanmaması için çok ciddi önlemler aldıklarını, almaya devam ettiklerini kaydederek şunları söyledi:

"Kayseri Şeker Fabrikası artık kötü örnek olmaktan çıkmış ve iyi bir örnek halini almıştır. Bu gelişme sektörün gelişimine ışık tutacağı gibi, özelleştirmede de tereddütleri artık ortadan kaldıracaktır kanaatindeyiz. Biz artık inanıyoruz ki; özelleştirmedeki şeker fabrikaları, pancar çiftçilerine ve dolayısıyla pancar kooperatiflerine teslim edilecektir. Buna olan inancımız tamdır. Kayseri Şeker’in bu yükselişinin, sektörümüzün geleceğine de katkı sağlayacağından şüphemiz yoktur. Özelleştirme konusunda bizim önerimiz hazır. Bu fabrikaları özelleştirmek adına satmak yerine bunları işletebileceği düşünülen büyük kuruluşlara kiraya vermek, onlara devretmek ve bu şekilde fabrikaların hem gelişmesine katkı sağlamak hem de işlemesine katkı sağlamak daha doğru olur. Kayseri Şeker Fabrikamızın çalışma alanına yakın bölgelerde mesela Kırşehir Şeker Fabrikası ve Sorgun için böyle bir düşüncemiz var. Özelleştirme idaresi böyle bir özelleştirmeyi benimserse, bunları kiralayarak çalıştırma şeklinde bir planlama yapıyoruz. Henüz yazılı müracaatımız olmadı. Bu konuda özelleştirme modeli benimsenirse o doğrultuda girişimde bulunabilelim. O zaman Kayseri Şeker Fabrikası bu bölgedeki fabrikaları da işletebilir. Hatta onların gelişmesine katkı sağlayabilir."

Akay, Türkiye’de Türk Şeker'e ait 25 fabrika bulunduğunu, bunların verimli  çalıştırılamadığını ekledi.



VD(OE/D)