Sorgun'da 2009 yılından itibaren jeotermal serada Türkiye'nin en lezzetlileri arasında yer alan domates üretimi gerçekleştirdiklerini belirten seracı Oktay Künbetli, "Ürettiğimiz domatesler 50 yıl öncesi köylerde yetişen doğal domateslerle aynı lezzeti ve tadı taşıyor. 2009 yılında 10 bin metrekare alanda başladığımız topraksız salkım domates üretiminde, şu anda 25 bin dönüme çıktık. Hedefimiz bunu 50 bin dönüme çıkarmak" dedi.

YILDA 200-300 TON DOMATES ÇÖPE GİDİYOR

Künbetli, yılda yaklaşık 1 milyon tona yakın domates üretim gerçekleştirdiklerini belirtirken, bazı olumsuzluklar nedeniyle 200-300 ton domatesin çöpe atıldığını söyledi. Künbetli, "İki önemli sorunumuzdan biri jeotermal sıcak su, diğeri de sulamada kullandığımız soğuk su. Bizler yeterli iklimlendirmeyi yapamadığımız için yılda 200-300 ton civarında bir rekolte düşüklüğü yaşıyoruz. Özellikle sıcak suda yeterli ısıyı veremediğimiz için ürünlerimizde geç büyüme oluyor, kalite düşüklüğü oluyor. Bunun da bizlere zararı yaklaşık 500-600 bin liradır" diye konuştu.

Oktay Künbetli, üretimlerinin tamamının iç piyasada, Ankara, İzmir, İstanbul ve Bursa'da tüketildiğini belirtirken, "Sorgun domatesinin özel müşterileri oluştu. Bunu özel kılan Sorgun'un iklimidir. Burada yazlar Akdeniz'e göre serin geçer, kışları ise jeotermal suyla ısınırsınız, bunun için seracıların ilk tercihidir" dedi.



HY(AY/CK)