Türkiye’de de büyük yatırımlar gerçekleştiren enerji ve taşımacılık sektörünün önde gelen şirketlerinden Fransız Alstom’un, yeni İtalyan demiryolu işletmecisi Nuovo Trasporto Viaggiatori (NTV) için ürettiği, ülkenin ilk özel sektör çok yüksek hızlı 25 treni, 28 Nisan’da seferlerine başlıyor. İlk etapta Roma, Floransa, Napoli, Milano ve Bolonya gibi şehirlere ulaşacak olan AGV tipi ve 'Italo' isimli trenlerin ilki, Roma-Napoli arasında basına özel düzenlenen seferle tanıtıldı. Saatte 360 kilometre hıza kadar ulaşabilme kabiliyetine sahipken ülkedeki kurallar gereği ancak 300 kilometreye ulaşmasına izin verilen ve tek seferde 460 yolcu taşıma kapasitesine sahip trenlerle, yılda 9 milyon yolcu taşınması hedefleniyor.

TRENITALIA’YA RAKİP

Aynı zamanda Ferrari’nin de başkanlığını yürüten Luca Cordero di Montezemolo başta olmak üzere, Gianni Punzo, Diego Della Valle, Alberto Bombassei ve Giuseppe Sciarrone gibi saygın işadamları ile Banca Intesa San Paolo, Genarali Financial Holdings Fcp-Fis, Fransız devlet demiryolları SNCF gibi kuruluşların katılımıyla kurulan NTV, uygun fiyat alternatifleri ve konfordaki artıları sayesinde, demiryolu taşımacılığında bir devlet kuruluşu olan Trenitalia’yla rekabet içine girdi. Öte yandan, kendisiyle aynı özelliklere sahip trenlerden 70 ton kadar daha hafif olma özelliğini taşıyan söz konusu trenlerde, kablosuz internetten sinema keyfine kadar her türlü konfor düşünülmüş.

KRİZ ORTAMINDA RİSK ALDIK

Özel sefer sırasında trende bulunan NTV Başkanı Luca Cordero di Montezemolo, 300 kilometre hızla basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tek bir tren seti maliyetinin 25 milyon Euro’ya ulaştığını açıklayan Montezemolo, 2015 yılına kadar İtalya’daki hızlı tren ağının, yüzde 20’sini ele geçirmeyi hedeflediklerini belirterek, şöyle dedi:

"Bu vesileyle binlerce kişiye iş imkanı sağladık. Çok genç bir ekibe sahibiz. 4 yıl önce ortada hiçbir şey yokken, kriz ortamında risk alarak, 1 milyar Euro’luk bir bütçeyle işe koyulduk” diye konuştu.