Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, yaptığı açıklamada, terör örgütü IŞİD’in, ülkenin kuzeyinde ele geçirdiği kuyulardan çıkarılan ham petrolü yurt dışına kaçırdığını ifade etti. Ülkesinin, söz konusu “kaçak petrolü” satın alan devletler veya taraflar hakkında ulusalararası platformda ve BM Güvenlik Konseyi’nde hukuki işlem başlatacağını aktaran Cihad, bunun Irak’ın sahip olduğu petrol rezervini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Ayn Zale petrol sahasının örgütün elinde olmasının, ülkedeki petrol üretimini ve bu bölgeden Türkiye’ye uzanan hatları etkilemeyeceğini savunan Cihad, buradaki petrol çıkarma işleminin zaten mart ayında “terör tehlikesi” nedeniyle durdurulduğunu kaydetti.

EKONOMİYE ZARAR

Cihad, IŞİD’in yurt dışına petrol kaçırma eyleminin giderek artacağını da vurgulayarak, bunun ülke ekonomisini milyonlarca dolar zarara uğratacağını sözlerine ekledi. Irak’ın en büyük petrol rafinerilerinden biri olan Beyci’yi ele geçirmeye çalışan IŞİD öncülüğündeki silahlı teröristler ile güvenlik güçleri arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor.

BM, AKP’Yİ İŞARET ETMİŞTİ

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) ve Nusra Cephesi’nin (NC) Suriye’ye ve Irak’a ait petrolü ve doğalgazı kaçak yollarla satmasını yasaklayan karar tasarısını kabul etti.

Geçen haftya alınan karar, IŞİD ve NC ile petrol ve doğalgaz ticaretini “teröre destek” kapsamına aldı ve BM’ye üye bütün devletlere yasak getirdi. Yasağa uymayan üye devletlere yaptırım uygulanacağı da karara bağlandı. IŞİD ve NC ile petrol ve doğalgaz ticareti, ağırlıklı olarak AKP hükümetinin gözetiminde Türkiye ile yapılıyor. Rusya’nın Temmuz başında Güvenlik Konseyi’ne sunduğu tasarıda, petrol ve doğalgaz ticaretinin egemen devletlerin izni olmadan yapılamayacağını öngören bir hüküm de bulunuyor.