Ahmet Akkurt, yanındaki heyetle birlikte sınır kapısında inceleme yaptıktan sonra izlenimlerini açıkladı. Akkurt, sınırdaki gelişmeleri ve sıkıntıları bizzat yaşayanlardan dinlediklerini söyledi. Akkurt, "Üyelerimizden ve bölgemizdeki ihracatçılardan aldığımız şikayetler doğrultusunda sorunları yerinde görmek ve dinlemek amacıyla Habur Sınır Kapısı'na gittik. Buraya gelmemizdeki amaç, kulaktan dolma bilgilerle kamuoyunu yanlış bilgilendirmekten kaçınıp objektif bir şekilde yaşananları gözler önüne sermek" dedi.

Akkurt, sınırda işleyişin neredeyse durma noktasına geldiğini, bu nedenle giriş- çıkışların günler sürdüğünü ve bunun sonucunda ülke ticaretinin büyük zarar gördüğünü belirtti. Akkurt, "Sınır kapısında 27 kilometre uzunluğunda yan yana 3 sıra TIR kuyruğu gördük. Şoförlerle e yaptığımız sohbette sınırdan geçişin bazen 3 bazen de 4 gün sürdüğünü söylediler. Ve buna bağlı olarak büyük sıkıntılar çektiklerini ifade ettiler. Ayrıca daha önce yaş meyve sebze, et ve süt ürünlerinde öncelikli geçiş hakkı olduğunu fakat bir süredir Şırnak Valiliği'nin emri ile bu geçiş üstünlüğünün de kaldırıldığını, bundan dolayı da bu ürünlerin bozulma riski ile karşı karşıya kaldıklarını belirttiler" diye konuştu.

Hem Türk hem de Irak kapılarında yaptıkları incelemelerde kapıların tamamının açık olmadığını, personellerin yetersiz olduğunu da gördüklerini anlatan Akkurt şöyle devam etti:

"Habur Sınır Kapısı'nda, kaçakçılık ve güvenlik açışından titizlikle aramaların yapılması doğaldır. Ancak, bildiğiniz gibi Suriye'deki olaylardan dolayı, orta doğuya çıkış kapımız olan Suriye'deki güvenlik kapılarının kapatılması veya güvensiz geçişten dolayı ihracatçılar tarafından o kapıların kullanılamaması söz konusu. Ro-Ro taşımacılığındaki varış sürelerinin çok uzun olması sebebiyle yaş meyve sebze, et ve süt ürünleri için elverişsiz olması ve sefer sayılarının yetersiz kalması dolayısı ile, bölgemiz ihracatçılarını tek çıkış kapısı olan Habur Sınır Kapısı'na yöneltmektedir. Oluşan yığılmaların önlenmesi ve için Habur Sınır kapılarının tamamının kullanılması ve bu kapılarda personel sayısının çoğaltılması, bozulacak malların bulunduğu TIR'lara geçiş üstünlüğü verilmesi burada yaşanan sorunları geçici de olsa azaltacaktır. Burada asıl önemli olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın gündeminde olan yeni köprülerin ve yol güzergahının yapımı ile mevcut yolların iyileştirilmesi ve daha modern gümrük binalarının yapılmasıyla kökten çözüme kavuşturulmasıdır."