Sektördeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan TMHF İstişare Kurulu Üyesi Nedim Örün, Balıkesir Ayvalık’tan Antalya Alanya’ya kadar uzanan hemen hemen tüm tatil yörelerinde uygulanan her şey dahil sisteminin kendi sektörlerini de vurduğunu, konuyla ilgili çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Tekstil ve hazır giyim sektörünün iç piyasada çok da parlak günler geçirmediğini, gelinlikten denime, tişörtten takım elbiseye kadar talep düşüşü yaşandığını ifade etti.

Örün, Türkiye’yi yakından ilgilendiren Avrupa’daki durgunluk, sıkı para politikaları ve kurlar nedeniyle sektörün zor günler geçirdiğini belirtti. Örün, "Öte yandan özellikle yaz aylarında satışlarımızı düşüren bir sistem var. Ayvalık’tan Alanya’ya hemen hemen tüm turizm yörelerinde gizli, adı konmamış bir ihracatımız vardı. Geçtiğimiz yıllarda ister Arap, Rus, ister Alman, Fransız turistler olsun önemli ölçüde hazır giyim ve tekstil alışverişi yaparlardı. Ama her şey dahil sistemi nedeniyle bu insanlar şimdi otellerden daşıra çıkmıyorlar. Bu da direkt olarak bizim sektörü vuruyor" diye konuştu.

TURİZM SEKTÖRÜ DE ŞİKAYETÇİ

Örün, her şey dahil sisteminden daha az döviz getirmesi ve kaliteyi düşürdüğü gibi nedenlerle turizm sektörünün de şikayetçi olduğunu vurguladı. Örün, "Turizm sektörü temsilcileri hiç vakit kaybetmeden kendi aralarında toplanarak önümüzdeki sezon için bu sorunu çözmeleri gerekiyor. Çünkü bu sıkıntı çözülürse bu gizli ihracat da ülkeye katma değer sağlamaya devam edecektir. Bu aslında bizim iç pazardan sonra ikinci bir ihracat kalemi olarak gördüğümüz bir alandır" dedi.