Hamzaçebi, Bakan Yıldız'ın yaptığı açıklama ile yetkisinin dışına çıktığını belirtirken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun yetkisini gaspetmiş göründüğünü söyledi. Hamzaçebi, yasalara göre bakanın fiyatlara müdahale yetkisi olmadığını vurgularken, "Çünkü gerek doğalgaz, gerekse elektrik tarifelerini belirleme yetkisi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na aittir. Bu tarifeler, dağıtım şirketlerinden gelen talepler ve piyasa şartları değerlendirilerek EPDK tarafından oluşturulur. Gerçekte Sayın Bakanın yaptığı ise, Şubat ayında gerçekleşecek zammın Ocak ayında zam yok diye sunulmasından başka bir şey değildir. Bu tam bir aldatmacadır. Zira Enerji Bakanının tarifelere müdahale etme yetkisi yoktur" dedi.

Bir yandan elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilip, serbest piyasanın savunulduğunu, diğer yandan 'zam yok' açıklaması yapmanın tam bir çelişki olduğunu bildiren Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Bu nedenle asıl yetkili kurum olan EPDK'yı konu ile ilgili açıklama yapmaya davet ediyoruz. Bir diğer konu da şudur: Doğalgaza 2011 Eylül ayından 2012 yılı sonuna kadar yapılan zammın toplamı yüzde 53'tür. Bu süre içinde memur maaşlarındaki artış ise toplam yüzde 8.2'dir. 2013 yılı memur maaşlarındaki artış ta toplam yüzde '3+3'tür. Asgari ücretteki durum da bundan farklı değildir. Şimdi elektrik ve doğal gaz zammı ile yapılan memur maaşlarındaki bu artışın geri alınmasıdır. Sırada sigara ve alkollü içkilere yılbaşında gelecek zam vardır."



AY(AY/İD)