Hizmet-İş Sendikası'nın eğitim programı Denizli'de yapıldı. Karahayıt Polat Otel'de yapılan toplantıya Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ve sendika üyeleri katıldı. Eğitim programı sonunda gündeme ilişkin basın mensuplarının soruları yanıtlayan Mahmut Arslan, yapısal problemleri halletmeden sağlıklı bir asgari ücret tespit etmenin mümkün olmadığını söyledi. Açıklanacak asgari ücretin tüm kesimleri ve özellikle işçiyi mutlu edemeyeceğini savunan Arslan, "Asgari ücret tespit komisyonunun 15 üyesi var. 5'i işveren, 5'i hükümet, 5'i de işçi. Ancak işçileri sadece bir konfederasyon temsil ediyor. Her zaman işverenlerle hükümet işbirliği yapıyor. Asgari ücreti kendi istedikleri doğrultuda belirliyorlar. Malesef tiyatro oynanıyor. Biz de seyirci gibi seyrediyoruz. Asgari ücreti belirlemeden bir sürü taahhüt oluyor, birçok iddia oluyor ama bakınca işveren ve hükümetin dediği oluyor" dedi.

Asgari ücretin, bilimsel ve objektif verilerle belirlenmediğini kaydeden Arslan, şöyle devam etti:

"Biliyoruz ki asgari ücret yine istediğimiz gibi olmayacak. Çeşitli rakamlar söyleniyor. Biz asgari ücret tespit komisyonuna çağrılı olmadığımız için, bu komisyonda işçileri temsil eden örgüt de bizden bir destek talep etmediği için, tespit ettiğimiz veriler sanal olmanın ötesine geçemiyor. Biz bir işçinin eşi ve iki çocuğuyla birlikte Türkiye'de insanca yaşayabileceği, yoksulluk sınırı seviyesinde bir ücretin asgari ücret olmasını istiyoruz. Bu rakamın da bin 500 lira civarında olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu rakamları söylemeyi de anlamlı bulmuyoruz. Çünkü daha sonra bir bakıyoruz yüzde 2'ler yüzde 3'ler. Bu toplumla alay etmek oluyor."

Asgari ücreti belirlemede herkesin ciddi olması gerektiğini belirten Arslan, özellikle işçi temsilcilerinin masaya otururken, bütün işçilerin temsilcileri ile konuşup ortak bir konsensüs oluşturması gerektiğini kaydetti. Türk-İş, Hak İş ve DİSK'in de içinde olduğu oluşumun ortak bir taslak hazırlayabileceğini vurgulayan Arslan, "Emeği temsil edenler olarak daha güçlü bir lobi oluşturabilirdik. Ne hükümet, ne müdür, ne işçi temsilcileri bizi bu konuda bilgilendirmedi bile. Bu komedidir, bir tiyatrodur. Bu tiyatroda oyunlar oynanıyor. İleride asgari ücret tespit komisyonunun yapısını değiştirerek daha katılımcı, daha çoğulcu daha etkin bir düzenlemeyi yapmadığımız sürece biz her dönem asgari ücreti tartışırız ama yine hükümet ve işverenlerin dediği olur. Süleyman Demirel'in dediği gibi 'Söğütten düdük olmaz'. Bu komisyondan da sağlıklı bir asgari ücret çıkmaz" diye konuştu.



FI,RÇ(AÖ/SS)