Pınar ÇITAK KOYGUN - Timur TARLIĞ / İSTANBUL, SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Yeni ortaklıkla hedef büyütüyoruz. 8 bin megavatı hedefliyoruz. Bunu da '2020 yılına kadar' diye bir hedef koyduk. Zannediyorum ve umuyorum ki inşallah daha önce yapabiliriz" dedi.


Sabancı Holding'in enerji şirketi EnerjiSa, dünyanın önde gelen elektrik ve doğalgaz şirketlerinden biri olan EON ile ortak oldu. Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısına Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, EON CEO'su Johannes Tayssen ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.


" EON'UN TÜRKİYE'YE GİRMESİYLE ÖZEL SEKTÖR PAYINI YÜZDE 75'LERE TAŞIRIZ "


Basın toplantısında bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şunları söyledi:


" Türkiye Cumhuriyeti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak biz bu projenin yanındayız. Türkiye büyümeye karar verdi. Sürdürülebilir istikrarlı politikaların yanında büyüyen Türkiye, büyüyen enerji politikalarının yanında, uluslararası sermayeyle beraber büyüme kararını verdi. 10 yıl önce özel sektörün payı yüzde 34 iken 10 yıl önce şu anda yüzde 60' lar seviyesinde. Kısa ve orta vadede EON' un Türkiye'ye girmesiyle bunu yüzde 75' lere taşırız, diye düşünüyoruz. EON başkanına sürprizlerle karşılaşmayacağının, Türkiye'deki enerji politikalarında özel sektörün makul kararlarla Türkiye'de iyi büyüme alanı bulacağını söylemek isteriz.


Bizim şu anda lisanslanmş 2023 yılına kadar yapılması hedeflenmiş EON'un kurulu gücü kadar bir müracaatımız olduğunu söylemek isterim. Biz 200 milyar lira civarında 130 milyar dolar civarında yatırım planlıyoruz 2023 yılından. Bu yatırımlar olmazsa bütün enerji kaynaklarında eksikli olur. Dün Putin geldiğinde de bu konulara değindik. Artık Türkiye'nin birçok ülkeyle beraber proje geliştirme kapasitesini yineleşmiş olduk. Türkiye olarak böyle bir ortaklıktan memnun olduğumuzu söylemek istiyorum."


" EON İLE ELEKTRİK TÜKETİMİNİN YÜZDE 10'UNU HEDEFLİYORUZ "


Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da,  şöyle konuştu:


" Bugün itibariyle Enerjisa için yeni bir dönem başlıyor. Ben inanıyorum ki daha çok büyüyen Türkiye'nin büyüyen hedefleriyle paralel EnerjiSa 'da daha büyük hedeflere koşacak. 8 bin megavat kurulu güce ulaşmaya mutabık kaldık. EON ile elektrik tüketiminin yüzde 10' unu hedefliyoruz. 6 milyonun üzerinde müşteriye ulaşmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda civar ülkelerdeki iş fırsatlarını değerlendirme konusunda anlaştık. Enerjisa' nın bölgesel bir enerji şirketi olmasını amaçlıyoruz. İş kapsamını da genişlettik. Doğalgaz sektöründe ithalat ve ticareti de ilave ettik. Böylece dostum Teyssen liderliğinde EON ile yeni bir döneme başlıyoruz. Daha başarılı hedefllere beraber koşacağız."


" SABANCI EON İÇİN İDEAL BİR ORTAK "


 EON CEO'su Johannes Tayssen de, " Sabancı ve Enerjisa'nın EON ile bu yeni ortaklığı Enerjisa için de bizim için de son derece önemli bir adım" dedi. Türkiye enerji pazarının çok büyük bir pazar olduğunu dile getiren Teyssen, şunları söyledi:


"Çok büyük bir pazar Türkiye enerji pazarı. Avantajlı arz talep dinamikleri mevcut. 2015 yılına doğru daha liberal bir pazar olma yolunda ilerliyor. Bu nedenlerin hepsi Türkiye' yi yatırım yapmak için mükemmel bir lokasyon haline getirmiştir. Bu ortaklık Sabancı ve EON' un birbirini tamamlayan tecrübeleri üzerine kuruluyor. EON 4 kıtada sürdürdüğü operasyonlarıyla elektrik ve doğalgaz tecrübe ve uzmanlığıyla profesyonel bir Avrupa enerji şirketi konumunda. Sabancı'nın ise, dağıtımda derin hakimeyeti bulunmakta. Geçtiğimiz 15 yılda Sabancı Enerjisa' yı farklılaşan bir elektrik şirketi olarak kurdu. Bu ortaklık çok iyi bir stratejik ortaklığı yansıtıyor. Ortak vizyonumuz Türkiye'de genel olarak yenilenebilir kaynaklara dayalı ticaret dağıtım perakende ile desteklenen entegre bir elektrik enerjisi kurmaktır. Biz bu ortaklığın Türkiye açısından da son derece yararlı olacağına inanıyoruz. Sabancı EON için ideal bir ortaktır."


Tayssen, " Bugün itibariyle Türkiye' yi yeni bir ortağımız olarak anlatmaktan mutluluk duyuyoruz. Sabancı ile birlikte çalışarak çok daha iyi bir enerji şirketi haline geleceğimizi düşünüyoruz " dedi.


" YENİ ORTAKLIKLA HEDEF BÜYÜTÜYORUZ. 8 BİN MEGAVATI HEDEFLİYORUZ "


Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. EON ile Enerjisa arasında nükleer güç ile ilgili bir çalışma olup olmayacağı sorusuna EON CEO'su Tayssen, " Nükleer enerji alanında yatırımımız yok ama aynı zamanda biliyoruz ki bu senaryo Türk hükümeti ve Türk hükümetiyle birlikte çalışacak ortakların kararına bağlıdır. Biz Sabancı grup ile konvansiyonel yenilenebilir enerji konusuna odaklanacağız. Bu konuda yapılacak o kadar çok şey var ki nükleer enerjiyi masaya yatırmamıza gerek yok " dedi.


Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, elektrik üretimi konusunda yeni hedef olup olmadığı sorusuna, " Bundan önceki hedefimiz 5 bin megavattı. Biraz önce konuşmamda da söylediğim gibi 2015' e kadar hefefimiz vardı. Bunu hemen hemen gerçekleştirdik. İşletmeye almada gecikmeler oldu ama 2013 yılında bunun kapatılacağını öngörüyoruz. Bin 700 megavatımız var işletmede bunun büyük çoğunluğunu önümüzdeki sene gerçekleştiriyoruz. Yeni ortaklıkla hedef büyütüyoruz. 8 bin megavatı hedefliyoruz. Bunu da 2020 yılına kadar, diye bir hedef koyduk. Zannediyorum ve umuyorum ki inşallah daha önce yapabiliriz " şeklinde yanıt verdi.


" ANLAŞMAMIZA DOĞALGAZIN TİCARETİNİ VE DEPOLANMASINI DA KOYDUK "


Güler Sabancı yeni hedefler arasında doğalgaz ithalatının da olup olmayacağı sorusu üzerine ise, "Kapsamımızda olmayan doğalgazla ilgili EON'un çok büyük tecrübesi var. Bu konuda çok büyük bir birikimi olan bir ortağımız oluyor. Bu konuda Türkiye'de elektirk piyasasında olduğu gibi doğalgaz piyasasından beklentimiz var. Serbest piyasa oluşuyor yavaş yavaş. Böyle bir gücü beraber kullanmak istiyoruz. Bu seferki anlaşmalarımızn kapsamına doğalgazın ticaretini depolanmasını koyduk. Dağıtımla ilgilenmiyoruz dağıtım işi yok. Fakat gazın bütün diğer konuları var" dedi.


PÇK (MK) (FOTOĞRAF)