Eylül ayı, gelinlik ve abiye sektörünün yoğun olarak faaliyet gösterdiği İzmir’e uğur getirdi. Dini inançlar gereği düğünlerin yapılmadığı Ramazan ayının bitimiyle yeniden başlayan evlilik törenleri, hem yurtiçi hem yurtdışından siparişleri artırdı. 15 gün içinde toplam bin parçaya varan sipariş alan gelinlik ve abiye üreticileri, sadece Libya, Azerbaycan, İran gibi ülkelerden talepler almakla kalmadı. Tatilden dönen Avrupalı turistler de izdivaçları öncesinde Türkiyeli hazır giyimcilerin kapısını çalınca sektör çifte bayram yaşadı.

HEM ORTADOĞU HEM AVRUPA

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Moda ve Hazırgiyim Federasyonu Danışma Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Nedim Örün, özellikle bayramdan çıktıktan sonra ciddi bir hareketlilik gördüklerini kaydetti. İzmir’e bu günlerde çeşitli ülkelerden çok sayıda alıcı geldiğini dile getiren Örün, "Libya, Azerbaycan, İran gibi yakın ülkelerden pek çok siparişler var. Bir arkadaşımız 15 gün içinde bin parça gelinlik yetiştirmeye çalışıyor. Birbirimizle telefonda bile 5 dakika zor konuşuyoruz. Herkes siparişlerden kaynaklı sıkışık" diye konuştu.

'FASON İHRACAT DÖNEMİ KAPANIYOR'

Siparişlerin neden arttığı sorusuna da yanıt veren Örün, "Bunda Ramazan ayının geçmesi etkili. Çünkü düğünlerde artış gözlemliyoruz. Ama ağustos ayında pek çalışmayan Avrupalı da siparişlerini eylülde artırdı. Bu da çok etkili" dedi. Son dönemde ihracatta kapasite değil, ürün ve marka satışının öne çıktığını, buna bağlı olarak fason ihracatta düşüş olduğunu dile getiren Örün, "Artık fason ihracatın dönemi kapanıyor. Birçok markaya üretim yapan arkadaşımız artık kendi markasıyla bu pazardan pay almak istiyor. Gerçeği yavaş yavaş görüyorlar. Biz de sektör olarak bu gelişmelerden memnun kalıyoruz" diye konuştu.



BT(İÖ/CK)