Fransa Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında tümüyle işsiz olanların dahil olduğu A kategorisindeki işsizlerin 50 binlik bir azalma ile 3 milyon 235 bine, yani yüzde 10,5’e düştüğü bildirildi. Kısmen çalışan işsizlerin dahil edildiği B ve C kategorileri ile beraber ise bu sayı 62 binlik düşüşle 4 milyon 790 bin olarak açıklandı. Denizaşırı bölgelerin de dahil edilmesi durumunda ise işsiz sayısı Ağustos’ta 5 milyon 148 binden 5 milyon 86 bine geriledi.


Bakanlık verilerine göre, işsiz sayısı Temmuz ayına göre yüzde 1,5 düşerken, Ağustos 2012’ye oranla ise yüzde 7,3 daha fazla oldu.  Ayrıca, Ağustos ayında özleşmesi bittiği için işsizlik başvurusu yapanların oranı Temmuz ayına oranla yüzde 7 azalırken, taşeron işçilerdeki işsizlik başvurusu da yüzde 9,5 azalma gösterdi.


İSTATİSTİKSEL HATALARDAN MI KAYNAKLANDI?


Fransa’da son 27 aydır sürekli yükselen işsizliğin son 13 yılın en yüksek seviyesinde düşmesi beraberinde bazı soruları da getirdi. İş ve İşçi Bulma Kurumu (Pole-Emploi) verilerine göre, normal dönemlerde dahi  her ay ortalama 190 ila 210 bin arasında kişi ‘randevusuna gitmediği’ ve ya ‘aylık güncellemesini yapmadığı’ gerekçeleri ile kayıtlardan siliniyor. Ancak, Ağustos ayında bu sebeplerden ötürü kayıtlardan silinen işsiz sayısı 277 bin 500 olarak gerçekleşti.

Bu istatistiksel karmaşık durum nedeniyle de ülkede işsizliğin gerçekten düşüp düşmediği bilinmiyor. Uzmanlar işsizlik rakamları ile ilgili bu muammanın ancak Ekim ayı sonunda yayınlanacak Eylül rakamları ile netleşeceği görüşünde.


HOLLANDE DÜŞÜRMEYİ VAAT EDİYOR, AMA EKONOMİK BÜYÜME YETMİYOR


Fransız medyası, 27 aydan sonra ilk kez düşen işsizliğin gerçekte bir istatistiksel hata olabileceği ve bunun Cumhurbaşkanı François Hollande’ın imajı açısından olumsuz sonuçları olacağı yorumlarına yer verildi. Hollande, geçtiğimiz aylardaki hedeflerinden birinin işsizliğin 2013 sonuna kadar düşme eğilimine geçmesi olduğu duyurmuştu. Göreve geldiği Mayıs 2012’den bu yana işsiz sayısı 300 bin daha artan Hollande’ın hedefine ulaşması için Fransız ekonomisinin en az yüzde 1,5 oranında büyümesi gerekiyor. Ancak, bu yıl için büyümenin yüzde 0,1,  2014 yılı için ise yüzde 0,9 olacağını tahmin ediliyor.

Hedefine ekonomik büyüme ile gidemeyeceğini anlayan Hollande ve Sosyalist Parti (PS), devlet destekli iş sözleşmelerine ağırlık vermeye çalışıyor. Daha önce de Çalışma Bakanı Michel Sapin, yıl sonuna kadar en az 100 bin işsiz gencin devlet desteğiyle özel sektörde istihdam edilmesi hedefini duyurmuştu. Şu ana kadar bu sözleşmelerden 60 bini imzalanmış durumda.ANF