Fransa Sağlık Bakanı Marisol Touraine'in sağlık reformuna karşı doktorlar "ölü sağlık günü" adı altında greve gitti.


Sağlık Bakanı'nın yasa projesi bugün Meclis gündemine gelecek. Hükümet, 2017 yılından itibaren muayene ücretleri için hastaların ön ödeme yapması uygulamasını sona erdirmek istiyor.

Sağlık Bakanı'na göre her üç Fransızdan biri, maddi nedenlerden dolayı, sağlık tedavisinden vazgeçtiğini veya ön ödeme istenmediği için hastanelere gittiklerini söylüyor.

Reformdan geri adım atmayan Sağlık Bakanı Marisol Touraine, bunun bir sosyal adalet tedbiri olduğunu belirtiyor.


Reform projesinde son haftalarda bazı esneklikler ve basitleştirmelere gidildi. Bakan'a göre, sağlık sigortasının doktorlara yedi gün içinde ödeme yapması gerekiyor.

Ancak bu düzenlemeler de pratisyenleri ikna etmedi. Sendikalar, bu uygulama doktorların yaşamını karmaşık hale getirecek.

Doktorlar, iş durdurma ve nöbet eylemleri şeklinde greve gitti. Baz illerde sağlık kabinlerinin yüzde 80'e yakını kapatıldı. Çok sayıda kentte doktorlar sokaklara çıktı.

Eylemleri organize eden liberal doktorlar sendikası CSMF, aile doktorları sendikası MG France ve Fransa Doktorlar Federasyonu FMF, sağlık sisteminin "devletleştirilmesine" doğru gidildiği tepkisinde bulunuyorlar.