Frankfurt / Nagihan Öztürk

Kısa adıyla KUBI e.V. olarak tanınan Kültür ve Eğitim Derneği'nin organizesiyle 9 Aralık 2015 de Saalbau Gutleut'da düzenlenen sempozyuma yaklaşık 130 kişi katıldı.


Konferansta Almanya'da son günlerde sıkça tartışılan, gerek toplumsal gerekse de ekonomik boyutlarının ele alındığı göçmenlerin yeterliliği ve Almanya'daki iş piyasasını güçlendirmek amacıyla yapılacak uyum faaliyetleri tartışıldı.

KONFERANSIN AÇILIŞINI DR. CAROLA BURKERT YAPTI



Açılışı KUBI e.V. Genel Başkanı Arif Arslaner yaptı. Daha sonra Frankfurt İş Ajansı yetkilisi Claudia Czernohorsky-Grüneberg ile INBAS temsilcisi Regina Wiegand konuya yönelik görüşlerini açıkladılar.



Konferansın ilk oturumu ve sunumunu, Dr. Carola Burkert gerçekleştirdi. Konferansta en fazla ilgiyle izlenen konulardan biri de, kurumlarda hukuki altyapıdan, sosyal ve ekonomik altyapıya kadar nelerin yapılabileceğine ilişkin soruların gündeme taşındığı açık oturumda yaşandı.



Toplumsal değişimle birlikte gelen büyük görev!

 Kültür ve Eğitim Derneği kısa adıyla KUBI e.V. Frankfurt Genel Başkanı Arif Arslaner konuşmasında, ”Almanya Federal Cumhuriyeti'nin tarihinde ilk olarak sayılabilecek bu yılkı yaklaşık 1 milyon mülteci akınını, sadece bir bütün olarak toplum ele alarak üstesinden gelebilir” dedi.



Frankfurt am Main İş Ajansı (Jobcenter) yöneticilerinden Claudia Czernohorsky-Grüneberg ise, “ Sorunların çözümü için yoğun ve güçlü bir ağa” ihtiyaç olduğunu söyledi ve Frankfurt'ta 2016 yılının sonuna kadar ilticası tanınan yaklaşık 5.000 mültecinin öngörüldüğünü aktardı. Hızlı bir entrgrasyon için Almanca kurslarının “kesinlikle gerekli” olduğunu hatta bir iş dil eğitim programı teşvik edilirse daha sağlıklı olabileceğini sözlerine ekledi.



İş Piyasası ve Mesleki Araştırma Enstitüsü adına konuşmacı Dr. Carola Burkert ise, mülteci göçünün yüksek düzeyde kalacağına inandığını ifade etti. Ancak mültecilerin topluma hızlı uyumları için sosyo-politik ve mali nedenlerle alternatifin olmadığını söyledi.



Burkert, entegrasyonun zaman alacağına vurgu yaptı. Nedeni ise, yasal engeller ve diğer yabancılara göre mültecilerin düşük okul ve mesleki eğitimi diye konuştu.