Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Bursa'daki bayileri arasında yer alan Şentürkler Otomotiv'i ziyaret etti. Şubat ayında genel müdürlük görevine geldiğini hatırlatan Yenigün, Türkiye genelinde faaliyet gösteren yaklaşık 100 bayii tanımak için böyle bir ziyaret gerçekleştirdiğini kaydetti. Otosan'ın 2011 yılını çok başarılı geçirdiğini belirten Yenigün, geçmiş 9 yılın başarısının üzerine 10'uncu yılında gerek iç satışlarda, gerek ihracat rakamlarında rekorlar kırdığını dile getirdi. Yenigün, "Geçen yıl 10'uncu kez birincilikle de bunu süsledi. Ziyaretimin bir nedeni daha var. 10 yıl peş peşe Türkiye'deki kadar inişleri, çıkışları, krizleri olan her türlü, dış ve iç etkenden etkilenen otomotiv sanayisi olan bir ülkede bu kadar zor şartlarda birinciliği kimseye bırakmadan götürmek çok kolay değil. Bunlar birkaç faktör ile gerçekleşebiliyor. Birisi firma olarak piyasaya mükemmel ürünler yaptık. Bunları yapmak için de çok iyi üretim tesislerine, çok iyi mühendislik alt yapısına sahip olmanız lazım. Aynı şekilde çok iyi parça tedarik sisteminin bulunmalı. Bunların hepsi yıllardır yapılan çalışmalarla en mükemmel hale geldi. Daha da önemlisi pazarlama bölümü ve bayiler aracılığıyla piyasaya sunulmasındaki uyumlu çalışmalar önemli yer teşkil ediyor" diye konuştu.

Yenigün, gelecek yıl da birinciliği hedeflediklerini dile getirdi. Yenigün, "Bunu ekol olarak götürmemiz lazım. Türkiye'nin üretime başlayan ilk otomotiv fabrikasıyız. Rahmetli Vehbi Koç'un 1928 yılında Ford bayiliği alması ile başlayan Otosan serüveni 1996- 1997 yılında Ford Otosan olarak devam etti. Geldiği noktaları birinciliklerle süsledi. Bu birincilikleri sürdürebilmemiz için daha güzel, teknolojik, emniyetli, eğlenceli araçlar çıkaracağız ki bunları yapıyoruz" dedi.

Yeni araçlardan da bahseden Yenigün, eylül ya da ekim ayında Tourneo Custom ile B - Max, temmuz ayında da Ford Ranger'ı piyasaya süreceklerini açıkladı.

'BU YIL DA BÜTÇELEDİĞİMİZ RAKAMLARIN ÜSTÜNDE SEYREDİYORUZ'

Haydar Yenigün, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 'Pazar daralmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?' şeklindeki soruya Yenigün, piyasada söylenenler ile basında çıkan haberlerin sektörün geçen yıl elde başarıları bu yıl edemeyeceği şeklinde olduğunu belirtti. Yenigün, "Ben bunları dinlediğim zaman üzülüyorum. Rakamlar şu anda bizim öngörülerimiz çerçevesinde ilerliyor. Her yıl geçen yılın aynı performansı ile gitmez zaten. Bu yıl Ford Otosan olarak öngörümüz 850 bin adetlik bir endüstrinin olması ve bizim de buradaki endüstriden yüzde 15'lik pay alıp yine geçen yıllarda olduğu gibi birinci olmak. Planlarımızda bir değişiklik yok. Aylık satış rakamlarına baktığınızda çok farklı bir tablo var. Bir tanesi segmentler arasında değişim var. Hafif ticari alandaki satışlar bir miktar otomobile kayıyor. Bir miktar da daha üst ticari sınıfa, transite kayıyor. Bunlar aylık çeyrek dönemlik bazlarda olağan şeyler. Bir miktar mevsimsellik, vergilendirme de burada etkili. Toplam rakamlara baktığınızda aylar bazında farklı olsa da ilk çeyrek itibariyle bu yıl da bütçelediğimiz rakamların üstünde seyrediyoruz. Dolayısıyla yıl içinde bu dalgalanmaları normal karşılamak, önümüzdeki döneme bakmak lazım. Bu ay yine işler iyi gidiyor. Beklentilerin üzerinde gidiyor" diye konuştu.

'GİDİŞAT İYİ'

Bu yıl sonuna bakıldığında ilk bütçelenen rakamlardan yüzde 10 artı ya da eksi olabileceğini ifade eden Yenigün, geçen yıl 907 binlik bir satışın yapıldığını hatırlattı. Yenigün, "Bu yıl 850 bin önerilmişti. Burada fark var ama bunu daralma olarak öngörmemek lazım. Burada planlananın gerçekleşmesi olarak görmek lazım. Özetle resme olumlu bakıyorum. Gidişat iyi. Moral bozmamak lazım. Daha önümüzde verimli bir 7 ay var. Hem Türkiye ekonomisi, hem Ford Otosan olarak başarıyla tamamlayacağımıza inanıyorum" dedi.

'Başbakanın yerli araç ile ilgili talebi hakkında neler düşünüyorsunuz?' şeklindeki soruya ise Yenigün, yerli markaya sıcak baktıklarını belirtti. Yenigün, "Devletin yaptığı uygulamalar var. Onu da olumlu karşılıyoruz. Teşvik paketi yayımlandı. Ama daha o paketin hayata geçirilmesi için tebliğ, yönetmeliklerin haziran sonu gibi yayımlanacağı düşünülüyor. Onlar çıktığı anda önümüze bakacağız" diye konuştu.



ST(FK/BT)