Bandırma’daki tesislerde incelemelerde bulunan Orhan Yılmaz, dünyadaki ekonomik kriz nedeniyle bu yıl satış ve karlılıkta fazla artış beklemediklerini belirtti. Yılmaz "Bizim ürünlerimiz her yerde enerji tüketimini azaltan unsur olarak kullanılmaktadır. Eti Maden olarak otomotiv, elektronik ve inşaat sektörüne hitap etmekteyiz. Bu üç sanayi dünyanın her tarafında krizdedir. Ancak biz buna rağmen seviyemizi muhafaza ediyoruz. 2012 yılında ön gördüğümüz ihracat miktarı 1 milyar dolardır" dedi.

2023 HEDEFLERİMİZ BELLİ

Eti Maden olarak temel bor kimyasalları ürettiklerini hatırlatan Yılmaz, 2005 yılından itibaren sektörün tartışılmaz lideri olduklarını kaydetti. 2005 yılında kurumun karının 50 milyon lira iken, geçen yıl bu rakamın 842 milyon TL olarak gerçekleştiğinin altını çizen Yılmaz şöyle konuştu:

"Bu yılın ilk 6 ayında karımız 403 milyon lira oldu. Yıl sonu itibariyle 1 milyar lira kar etmeyi öngörüyoruz. Türkiye’de karlılık sıralamasında dördüncü sıradayız. 3- 4 yıl sonra Türkiye’nin en çok kar eden kuruluşu olacağız. Eti Maden olarak 2023 kadar tüm planlarımızı yaptık. 2023 yılında 2,5 milyar dolar ihracat 1.5 milyar dolar kara ulaşacağız. Ayrıca nadir toprak elementleri konusunda yeni işe başladık. Buradan yılda sadece 1 milyar dolar kar elde etmeyi hedefliyoruz. Şu anda Türkiye’nin ne büyük holdinginin konsolide kar eden kuruluşundan daha fazla kar eden bir kurum olacağız."

'UÇ ÜRÜNLERİ ÖZEL SEKTÖR ÜRETSİN İSTİYORUZ'

Eti Maden olarak, uç ürünlerin özel sektör tarafından yapılmasını istediklerini anlatan Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde maalesef böyle özel sektör yok. Her sene Eti Maden olarak iki tane uç ürün üretilmesine karar verdik. Bor, bakır, altın ve petrol gibi bir şey değildir. Bor ne kadar çok üretirseniz o kadar çok satılan bir şey değildir. Elinizde kömür olsun, elinizde var olanın 5 katını satarsınız. Ancak bir borda tüketim alanı bulduğumuz için çok büyüdük. Eğer tüketim alanı bulamazsanız, 'elimizde bol bol maden var' diye övünürsünüz. Ancak bundan hiç kimseye fayda çıkmaz. Biz yeni kullanım alanları bulduğumuz için büyüdük. 2000’lerin başında Eti Maden olarak devlete 3 milyon TL temettü öderken 2012 yılında bu rakam 500 milyon dolara çıkmıştır. Üretim miktarımız 12 yılda 6 kat arttı. 50 milyon TL karlılığımız da 842 milyon TL’ye çıktı. Her sene büyüyeceğiz diye bir şey yok. Çekim alanı bulamazsak büyüyemeyiz. Biz tüketim alanı bulduğumuz için büyüdük. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Hep büyüyeceğiz ancak büyüme oranlarımız değişken olacaktır."



MT(FK/COŞ)