Teşvik sisteminin çatısının yatırımı, üretimi, ihracatı ve istihdamı artırarak cari açığı düşüren, yerli üretimi artıran ve yerli malı kullanmayı mecbur eden, buna paralel olarak ithalatı azaltan bir yapı içinde hazırlanmasını sürekli gündemde tuttuklarını ifade eden Yorgancılar, "Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmek istiyorsak; işgücü piyasalarındaki katı tutumumuzu, yatırım yapmadaki bürokrasi engelini, mevcut teşvik sisteminin aksayan yönlerini çok iyi analiz etmek durumundayız" diye konuştu.

İzmir’deki 10 OSB’nin toplam 40 milyon metrekare alana sahip olduğunu, bunun 23 milyon metrekaresinin sanayi parseli, 7 milyon metrekaresinin ise boş parsel olarak yatırımcıyı beklediğini anlatan Yorgancılar, teşviklerin bu boş parsellerin dolmasına çözüm olması gerektiğini savundu. Ender Yorgancılar, İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde bulunan Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi ile Manisa’nın Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi ile sınır komşusu olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Manisa sınırındaki OSB 4. Bölge teşviğinden yararlanırken İzmir’deki OSB’de yatırım yapan sanayici 2. Bölge teşviğinden yararlanıyor. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi ile Manisa arasında 10 kilometre var. Siz sanayici olsanız nerede yatırım yaparsınız? Son 3 yılda bini aşkın kişiyi istihdam eden 26 üyemiz, Odamızdan ayrılarak, fabrikalarını Manisa’ya taşıdı. Kayıtdışı ekonomiyi ortadan kaldıracak unsur olan OSB’lere bölge kapsamına bakılmaksızın destek verilmeli. Ayrıca günümüzde şehir içinde kalmış işletmelerin organize sanayi bölgelerine taşınması, kentsel dönüşüm projelerine de destek olacaktır."

Teşvik paketindeki eksikliklere de değinen ve yapılması gerekenler konusunda öneriler getiren Yorgancılar, "Öncelikli yatırımlar açısından EXPO 2020 sürecinde önem taşıyan sağlık turizmi de desteklenmeli. Cari açık rakamının yüzde 70’i, toplam ithalatın yüzde 21’inin kaynaklandığı enerji aynı zamanda sanayimizin en önemli girdilerinin başında geliyor. Bu nedenle enerji desteğinin yeniden değerlendirilmesi önemli" diye konuştu.

İzmir’in 2011 yılı işsizlik oranında yüzde 14.7 ile birinci sırada olduğunu hatırlatan Yorgancılar, "Çek Cumhuriyeti; yerel işsizlik oranının ülke işsizlik oranından yüzde 50 fazla olduğu illere, yaratılan her bir istihdam için nakit desteğinde bulunuyor. Benzer bir uygulama neden İzmir ve benzeri iller için olmasın?" önerisinde bulundu.



BT(İÖ/SS)