İngiltere merkezli Oxfam kuruluşu tarafından yapılan gelir dağılımı araştırmasına göre, dünyanın en zengin yüzde birlik kesiminin geliri, önümüzdeki yıldan itibaren geri kalan yüzde 99’dan daha büyük olacak.

İsviçre’nin Davos kentinde başlayacak olan Dünya Ekonomik Forumu öncesinde açıklanan rakamlar, gelir dağılımındaki adaletsizliğin arttığını gösteriyor. Oxfam açıklamasına göre, 2009 yılında yüzde 44 düzeyinde olan en zengin yüzde birlik dilimin geliri, 2014 yılında yüzde 48’e ulaştı. 2016 yılında ise yüzde 1’in sahip olduğu gelir, yüzde 99’u geçecek.

Alman Der Spiegel dergisinde konuya ilişkin yer alan haberde, tepedeki en zenginlerin durumuna bakıldığında, gelir dağılımındaki adaletsizlik daha da belirginleşiyor. En zengin 85 kişinin geliri, en fakir 3milyar 500 milyon kişinin gelirine eşit. Oxfam verilerine göre, adaletsizlik bununla da bitmiyor. Yüzde 99’un dahip olduğu gelirin neredeyse tamamı, yüzde 20’lik başka bir grubun elinde. Gelirin geriye kalan yüzde 5,5’lik dilimini ise yüzde 80’lik büyük grup paylaşmak durumunda.

Gelir dağılımındaki uçurumun korkunç olduğunu belirten Oxfam Direktörü Winnie Byanyima, bunun önüne geçmek için vergi kaçakçılığının önlenmesi, işçiden daha çok sermayenin vergilendirilmesi ve asgari saat ücreti uygulamasının yaygınlaştırılması önerilerini getiriyor.