İzmir’de sektör temsilcilerini bir araya getirecek olan JEWEX Altın ve Mücevher Fuarı, şubat ayının 1'i ile 4’ü arasında İzmir Uluslararası Fuar alanında ziyaretçilerini ağırlayacak. Yıldızhan Otel’de yapılan tanıtım toplantısında İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça, fuar sponsoru TEB Altın Bankacılığı Direktörü Selami Erten, Karakaş Atlantis Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş ve Gençiz Fuarcılık Genel Müdürü Osman Gençer katıldı. Toplantıda konuşan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça, altın fiyatlarının artması ve satışların o fiyatlara yetişememesi nedeniyle Türkiye’nin ayakta kalan birkaç ülkeden birisi olduğunu kaydetti. Uça, "Türk kuyumculuğu altın takı üretiminde Avrupa birincisi ve bunu başarabilen tek sektör durumunda. Dolayısıyla başta komşularımız olmak üzere dünya piyasası gözünü Türkiye’ye çevirdi" dedi.

ALTIN HESAPLARINA DİKKAT

Uça, bankaların açtığı altın hesaplarının vatandaşlar için tehlike arz ettiğini iddia etti. Uça, "Bankalar altın depo hesapları açıyorlar. Bankaların mevduat hesaplarında 50 bin liraya kadar devlet güvencesi sağlanıyor. Ancak birkaç kilogram altını depo hesabına yatırdığınızda çok büyük bir rakamı bankaya yatırmış oluyorsunuz. İlerleyen süreçte yaşanacak bankanın batması durumunda vatandaş sadece 50 bin liralık parasını alabilecek" diye konuştu. Uça, bankaların altın satması konusundaki tartışmalar üzerine oda başkanları olarak Merkez Bankası’nda görüşme yaptıklarını anlattı. Uça, "Bankalar saf olmayan altın satamayacakları için bu konuyu rafa kaldırdı" dedi.

DİZİLER KATMA DEĞER SAĞLIYOR

Daha sonra konuşan Karakaş Atlantis Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş ise takı tasarımının ülke ekonomisi için önemine değindi. Toplumun altın ticaretinden para kazanamayacağını kaydeden Karakaş, "Takı tasarımı hem katma değer hem de ihracat için çok önemli. 2011 yılında 3 milyon 300 bin dolar olan ihracat rakamlarımız bu senenin ilk 10 ayında 19 milyon dolara yükseldi. Bu seneyi yüzde 800’ün üzerinde bir artışla 25 milyon dolar civarında kapatacağız. Bunu katıldığımız fuarlara, takı tasarımına ve dönem dizilerine borçluyuz. Bizi İtalya, Yunanistan ve Çin gibi çok farklı ülkelerden arayarak Osmanlı dizilerinde kullanılan setleri isteyenler oluyor. Diziler sektöre katma değer kazandırıyor" diye konuştu.

Yaklaşık 4 ay öne halka açıldıklarını ve durumdan çok memnun olduklarını belirten Karakaş diğer firmaların da halka açılmasını istediklerini söyledi.

300 MİLYON DOLARLIK FUAR

Daha sonra söz alan TEB Altın Bankacılığı Direktörü Selami Erten ise Türkiye’nin cari açık veren ve yurt içi tasarruf oranları düşük olan bir ülke olduğunu belirtti. Erten, "Tasarruf oranlarının arttırılması ve yastık altındaki kaynakların ekonomiye kazandırılması önemli gündem maddeleri. Bu noktada hareket ederken uygulanacak projelerde kuyumculuk sektörü ile ortak hareket edilmeli" dedi.

Gençiz Fuarcılık Genel Müdürü Osman Gençer ise geçen sene 135 firmanın katıldığı fuara bu sene 200’ün üzerinde firma beklediklerini söyledi. Gençer, "Yurt dışı ziyaretçilerle ilgili çalışmalarımız var. Çevremizdeki ülkelerde yaşanan hareketsizlik şu an yurt içi firmaları daha cazip hale getiriyor" diye konuştu.

JEWEX’in İzmir’de düzenlenen en değerli fuar olduğunu vurgulayan Gençer, fuarda yaklaşık 300 milyon dolar değerinde altın ve mücevherin sergileneceğini dile getirdi.