Veysel Yayan, ABD ve Çin'in büyüme rakamlarını aşağıya çekme kararı almasından sonra Çin'de demir üretimi yapan firmaların da ürün fiyatlarını düşürme kararı aldığını söyledi. Yayan, "Çin'de bulunan banka ve diğer finans kaynakları, büyüme hızının geriye çekilmesi kararından sonra demir çelik üreticilerine verdikleri kredilere geri istemeye başladılar. Çin'li demir çelik üreticileri ise bu karardan sonra borçlarını kapatmak için ellerindeki stokları, zararına da olsa eritme yoluna gitti. Bunun sonucu olarak demir ve çelik fiyatları Çin'in etkisiyle gerilemeye başladı" dedi.

'ÇİN HER MAMULÜ 100 DOLAR EKSİĞİNE SATIYOR'

Veysel Yayan, Çin'in dünyanın en büyük demir çelik üreticilerinden birisi olduğunu ve yaptığı üretim ve satışla dünya piyasalarını her iki yönde de etkileyebildiğini ifade etti. Veysel Yayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çin talebin çok üzerinde demir üretiyor. Çin dünya piyasalarında her mamul için sürekli fiyat düşürüyor. Kim bir teklif verse Çin tonunda 100 dolar indirim yapıp fiyatların gerilemesine neden oluyor. Çinli üreticiler maliyet hesabı yapmayıp, finans sektörüne olan borçlarını bir an önce kapatmak için elindeki demiri zararına satmayı tercih ediyor. Bu nedenle Türkiye'de de demirin ton fiyatı  şu anda 1340 ile 1350 liraya kadar düştü. Cevher fiyatları da ilk kez 100 doların altına indi. Fiyatların ne olacağı şu an için belli değil.''


VD(OE/BT)