Gül, dün Ankara'da Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ile yaptıkları resmi görüşmeler çerçevesindeTürkiye ile Türkmenistan'ın, tek milletin farklı farklı iki devleti olduğunu birkez daha teyit ettiklerini belirterek, bunu dünyanın da duymasını istediklerini kaydetti. Berdimuhammedov'un dün TBMM'de yaptığı konuşmasını da hatırlatan Gül, "İnanıyorum ki, bütün Türk dünyasına mesaj olduğu gibi bütün dünyaya ve insanlığa da güzel mesajlar oldu" dedi.


Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkilere de değinen Gül, "Özellikle 20 yıldan bahsediyorum. Tabii ki aynı ırk, din ve kültürdeniz, tarihimiz çok büyük. Dün aldığımız bir karar çerçevesinde Alparslan'ın mezarının bulunduğu yerde çok büyük bir anıt yapacağız. Nasıl Sultan Sencer için vaktiyle yapıldıysa, o zaman bu işi çok yakın takip edenlerden biri vaktiyle kadirli doğanım, değerli kardeşim Berdimuhammedov'du. Şimdi aynı şekilde Alparslan'ı beraber takip ediyoruz. O zaman da hep beraber orada büyük merasimler yapacağız" diye konuştu.


ÇOK YOĞUN İŞBİRLİĞİ OLUNCA BAZI PROBLEMLERİN OLMASI DA KAÇINILMAZDIR


Son 20 yıl içerisinde Türkmenistan'ın çok büyük atılımlar ve gelişmeler yaptığını anlatan Gül, bu kalkınma hamlelerinde Türk iş adamlarının, özellikle müteahhitlerin de katkısı olduğunu söyledi.


Gül, yoğun ekonomik işbirliği ve ilişkiler söz konusu olunca bazı problemlerin olmasının gayet doğal olduğunu kaydederek, "Hiç ilişki ve faaliyet olmazsa hiçbir problem de olmaz. Ama çok yoğun işbirliği olunca bazı problemlerin olması da kaçınılmazdır. Ama önemli olan bütün bunların hal yoluna konulması için halisane, samimi ve bu kardeşliğe yakışır bir davranış içinde olunmasıdır hepimizin. Bunu özellikle Türk iş adamlarına ifade etmek istiyorum. Değerli Cumhurbaşkanı ile biz bu konularda konuştuk. Kendisi gayet alicenap bir şekilde hareket ederek, bunların çözümü için talimatlar vermiştir. Dolayısıyla bu tip problemleri olan Türk arkadaşlarımızın da buna karşılık göstererek aynı samimiyet içerisinde bunları halletmemiz gerekir. Bunu da ifade etmek isterim. Bu konuda Bakanımız Zafer Çağlayan'ı görevlendirdik. Kendisi defalarca gitti, her gidişinde de sayın Cumhurbaşkanı kendisini kabul etti, görüştüler" dedi.


ENERJİ, GAZ KONUSUNDA TÜRKMENİSTAN DÜNYA TARAFINDAN DİKKATLE TAKİP EDİLİYOR


Gül, Türkmenistan'ın tabii zenginliklere sahip bir ülke olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:


"Bunlar en iyi şekilde Türkmen halkının refahı, kalkınması için de planlar, programlar çerçevesinde kullanılıyor ve değerlendiriliyor. Türkmenistan'dan Hindistan'a, Türkmenistan'dan Çin'e boru hatlarının yapıldığını görmek, bizi kardeşleriniz olarak mutlu ediyor. Türkmenistan bu şekilde dünyanın da çok dikkatine geliyor. İnanıyorum ki, aynı şekilde kuzeye, batıya, güneye de bu kollar olacaktır günü geldiğinde. Enerji, gaz konusunda Türkmenistan'ın bütün dünya tarafından dikkatle takip edildiğini biliyoruz. Bütün bunların Türkmen halkının refahını artırması ve Türkmen devletini güçlendirmesi gerekmektedir. Bütün bu konularda da aramızdaki en güzel işbirliği potansiyelleri vardır. Sadece müteahhitlik, inşaat değil, diğer alanlarda da, Türkmenistan'da istihdamın oluşturulması için sanayi kollarının hepsinin gelişmesi gerekir. Arap ülkelerine bakın, geç de olsa öğrendiler, sadece enerjiye bağımlı kalmıyorlar artık. Onlar da ekonomilerini çeşitlendiriyorlar."


SON 10 YILDA KÖKLÜ REFORMLAR YAPTIK


Türkmenistan'ın genç bir nüfusa sahip olduğunu söyleyen Gül, şöyle devam etti:


 "Bu bağlamda değerli kardeşimle yaptığım konuşmalarda eğitime çok önem verdik. Çünkü her şeyin başı nitelikli, iyi yetişmiş insanın olması. Nüfus çok büyük olabilir ama hiç bir şeyden anlamıyorsa o nüfus yük olur. Ama nüfus iyi yetiştiyse, insanlar, gençler iyi eğitim aldıysa, bilimi ve teknolojiyi iyi takip ediyorsa onların kendilerine de ailesine de milletine de çok büyük faydası olur. Biz de Türkiye'de bunları yapıyoruz. Son 10 yılda köklü reformlar yaptık. Hukuki, siyasi, ekonomik, demokratik bütün bunların neticesinde Türkiye bugün çok güçlü hale geldi. Birçok Avrupa ülkesi büyük ekonomik krizler içindeyken Türk ekonomisi gerek 2008'deki finans krizinden hiç etkilenmedi gerekse geçen ve önceki seneki krizlerden hiç etkilenmedi. Bizim borç yükümüz, Avrupa'nın en düşük borç yükü olan ülkelerinden birisi. Bütçe açığımız Avrupa'nın en düşük bütçe açığı olan ülkelerden birisi. Bankalarımız bütün Avrupa'nın en sağlam bankaları. Hiçbir bankamıza bir dolar bile yardım etme ihtiyacı duymadık. Avrupa ile Gümrük Birliği içindeyiz. Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ile gümrük duvarlarımız yok, onlar istediğini bize satar, biz de onlara istediğimizi satarız. Yaptığımız köklü reformların neticesinde bu hale geldik."


KADİRLİ DOĞANIN DEVLET BAŞKANI


Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'a, "Kadirli doğanın devlet başkanı" diye hitap ettiği gözlenen Cumhurbaşkanı Gül sözlerini, "Birimizin başarısı, diğerinin başarısıdır. Birimiz de bir üzüntü olursa, buna hepimiz de üzülürüz. Bu anlayış içinde inşallah geleceğimiz çok parlaktır. Türk-Türkmen birdir, bir demektir. Arada fark yoktur. Bu anlayış içinde, inşallah istikbalimiz de geleceğimiz de çok daha parlak olacaktır" diye tamamladı.


BU DOĞALGAZ REZERVİ DÜNYADA İKİNCİ


Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov da, Türkmenistan'ın şu anda dünyanın 100'den fazla ülkesiyle dış ticaret ilişkileri içinde olduğunu, Türkiye'nin en büyük ve en itibarlı iş ortakları arasında yer aldığını anlatarak, 2011 yılı verilerine göre, iki ülke arasındaki ihracat ve ithalat rakamlarının 3 milyar 600 milyon doları aştığını, bunun 2007 rakamlarından 2.8 kat daha fazla olduğunu kaydetti.


Şu anda Türkmenistan'da 600'den fazla Türk şirketinin sanayi, inşaat, ticaret ve taşımcılık gibi sektörlerinde gerçekleştirilen projelere katıldığını belirten Berdimuhammedov, "1 Ocak 2012 itibarıyla Türkmenistan'da toplam değeri 16.1 milyar dolar hacmindeki bin 299 adet proje kayda alınmıştır. Bu, son yıllarda Türkmenistan'da Türk şirketlerinin katılımıyla gerçekleştirilen projelerin sayısının da daha artmakta olduğunu göstermektedir" dedi.


Berdimuhammedov, ülkenin güneyindeki Galkınış rezervindeki doğal gaz miktarının 26.2 trilyon metreküp olarak hesaplandığını, bu rezervin dünyada ikinci sırada yer aldığını ifade ederek, "Doğal gaz bakımından zengin bu rezervi kullanmaya hazır hale getirmek için, tecrübeli yabancı şirketlerle büyük projeler gerçekleştirilmektedir. Bu doğal gaz yatağı, ülkemizdeki doğal kaynakların sadece bir kısmıdır. Önümüzde keşfedilmesi gereken daha bir çok alan bulunmaktadır. Buna bağlı olarak jeolojik araştırma ve yatırım projeleri, büyük kapsamlı olarak ele alınmaktadır" diye konuştu.


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, Türkiye-Türkmenistan ilişkilerinin 20'nci yılı doldurduğunu aktararak, karşılıklı ticaretin 5 yılda 4 kattan fazla arttığını dile getirdi. Çağlayan, Türk işadamlarına Türkmenistan'da sadece müteahhitlik alanında değil, diğer sektörlerde de yatırım yapma çağrısında bulundu. Toplantının ardından Gül ile Berdimuhammedov, kısa bir Boğaz turu yaparak, öğle yemeği için Adile Sultan Yalısı'na geçti.


DG-YK (FOTOĞRAF)