Elmas ihracat ve ithalat hacmi geçen yıl 60 milyar doları aşan Antwerp, dünya işlenmemiş elmas ticaretinin yüzde 80'ine aracılık ediyor. Kentin elmas tüccarlarını temsil eden Dünya Altın Merkezi'nin CEO'su Ari Epstein, Çin'in gelecek 5 yıl içinde ABD'yi geride bırakacağını söyledi. CEO Ari Epstein, talepteki belirgin canlanmaya ek olarak, Çinli tüketicilerin elması yatırım aracı olarak görmeye başlamasına paralel olarak bu ülkeye ihracatta keskin bir artış meydana geldiğini kaydederek, bu eğilimin devam edeceğini ve Çin'in 2016 yılına kadar en büyük elmas destinasyonu haline geleceğini kaydetti.

9 MİLYON KARAT

China Daily gazetesinde yer alan habere göre, Çin 2011 yılında Antwerp'ten toplam değeri 5 milyar doları geçen 9 milyon karattan fazla elmas ithal etti. Geçen yıl küresel işlenmiş elmas tüketiminin yüzde 36'sını ABD gerçekleştirirken, tüketimde Çin'in payı yüzde 12, Hindistan'ın ise yüzde 11 düzeyinde oldu. Sektör kaynakları, Çin'de iç talepte yaşanan patlamanın Çinli tüccarların Antwerp'e akın etmesine yol açtığını bildirdi. İç talebin patlamanın gerisinde hızla büyüyen ekonomide güçlenen orta sınıfın konuttan değerli madenlere, altından elmasa kadar geniş bir yelpazeya uzanan yatırım çılgınlığı yatıyor.

EN BÜYÜK ALTIN ALICISI

Dünya Altın Konseyi (WGC) raporuna göre, Çin, bu yıl Hindistan'ı geçerek dünyanın en büyük altın piyasası olmaya hazırlanıyor. Londra merkezli Konsey'in yıllık raporunda, Çin'de geçen yıl satın alınan altın miktarının önceki yıla göre yüzde 20 artarak 770 tona ulaştığı belirtildi. Çin, böylece geçen yıl 933 ton altın satın alan Hindistan'ı takip etti. Raporda, "Çin, muhtemelen 2012 yılında ilk kez dünyanın en büyük altın piyasası olacak" denildi.

Çin, dünyanın en çok lüks mal tüketen ülkeleri listesinde de ilk üçte yer alıyor. Sektöre rapolarına göre, 2011 yılında 30 milyar dolardan fazla lüks tüketen Çin, birkaç yıl içinde Japonya'yı geçerek ikinci sıraya yükselecek. BELÇİKA'YA AKIN Bu ortamda elmasın istikameti Çin'e dönerken, Belçikalı elmas tüccarları da Shanghai ya da Pekin gibi kentlerde üs kurmayı ve böylece Çinli alıcılara daha kolay erişmeyi planlıyor. Çünkü, Çin'de yükselen refah ve genişleyen orta sınıfın elmas talebini arttırması kaçınılmaz görünüyor. Belçika ve Çin hükümetleri, bu doğrultuda geçen yılın Ekim ayında bir işbirliği protokolüne imza attılar. Protokol uyarınca, Çin'in en büyük bankası olan Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC) iki ülkenin elmas dış ticaretinde çeşitli finansman kolaylıkları sağlayacak. Ayrıca, Sanayi ve Ticaret Bankası altı ay içinde Antwerp kentinde bir şube de açacak.

 


SK(GE/İD)