Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Ödemeler Dengesi verilerini değerlendirdi. Açıklanan verilerin cari açığın tam 12 aydır gerilediğini ve Ekim ayında 1 milyar 960 milyon dolara indiğini gösterdiğini belirten Çağlayan şöyle konuştu:

"Bu Ağustos ayından sonra son 35 ayın en düşük ikinci cari açık düzeyine işaret ettiği için önemli. Cari açıktaki iyileşme devam ediyor. Ocak-Ekim döneminde açık 41.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2011 yılının aynı döneminde açık 65 milyar dolardı. Yani tam olarak 23.9 milyar dolarlık bir azalma var. Bunun tam olarak 18.1 milyar doları mal ve hizmet ihracatındaki artıştan kaynaklanıyor. İthalattaki gerilemenin cari açık üzerindeki etkisi yaklaşık 5.2 milyar dolar. O yüzden şunu yeniden tekrarlamak isterim ki; cari açıktaki iyileşmede aslan payı ihracat artışındadır."

'45 ÜLKEYE REKOR KIRMIŞ DURUMDA'

Ocak-Ekim döneminde mal ihracatında yüzde 13.4’lük bir artış yaşandığını belirten Çağlayan, "Aynı şekilde hizmet ihracatımızda yüzde 7’ye yakın bir artış var. Türkiye ilk 10 ayda mal ihracatını en çok artıran 3 ülke konumunda. Bu sürede ihracatımız tam 45 ülkeye rekor kırmış durumda. Türkiye ihracat artışı ile büyüdüğü gibi, ihracat artışı ile cari açığını kapatıyor" dedi. Bakan Çağlayan, izmet ihracatının ilk 10 ayda 35.8 milyar dolara ulaştığını, hizmet ihracatını mal ihracatından ayrı gördüklerini belirtti. Çağlayan, Türkiye'nin bugünkünden çok daha fazla mal ve hizmet ihraç edecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi.



DHA(GD/COŞ)