Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (UYMSİB) davetiyle Bursa’ya gelen ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri 5 günlük inceleme programını tamamladı. UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı eşliğinde ilk olarak Vali Şahabettin Harput, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Hatice Güler’i ziyaret eden heyet, programın ikinci gününü Gıda Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret ederek sürdürdü. ABD’li yetkililer, incirin ihraç izniyle ilgili olarak yerinde çözüm önerilerini görüşmek üzere geldikleri Bursa’da 3 gün boyunca arazide incelemelerde bulundu ve alınan karantina önlemlerini yerinde görerek, üreticilerle görüştü.

Arazideki denetimlerde ‘Akdeniz Meyve Sineği’ tuzaklarını inceleyerek, yetiştirme teknikleri hakkında çiftçilerle görüşen heyet üyeleri, alınan önlemlerle Türk üreticisinin kaliteli uygulamalarını yerinde gördü.

ABD Tarım Bakanlığı yetkililerinin Bursa Siyah İnciri inceleme programına yönelik açıklamalarda bulunan UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, bugüne kadar Bursa’da Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili herhangi bir vakaya rastlanılmadığı söyledi. Çalı, diğer zararlılar için de gerekli tedbirlerin en ince ayrıntısına kadar alındığı belirtildi. Salih Çalı, gıda güvenliği ve tarım ilacı kalıntı konularına her zaman büyük önem verdiklerini, bu durumu Amerikalı yetkililere de yerinde tespitlerle gösterme şansı bulduklarını dile getirdi.

Bursa Siyah İnciri’nin ihracatta yakaladığı başarıları Amerika pazarı ile taçlandırmak için yıllardır yoğun uğraş verdiklerini hatırlatan Dr. Çalı, şunları söyledi:

"Heyet, ünü gittikçe tüm dünyaya yayılan ve kentimizle simgeleşmiş ürünlerimizden Bursa Siyah İnciri’nin bahçeden, paketleme aşamasına hatta ABD sınırlarına girişine kadar tüm karantina şartlarının oluşturulmasını istiyor. Biz kendilerine Akdeniz Meyvesi Sineği’nin bahçelerimizde olmadığını ilettik. Onlar da gelip yerinde görme imkanı buldular. Figer, Mevsim Gıda ve Alara Tarım gibi yaş meyve sebze ihracatı yapan firmalarımızı gezerek, paketleme tesislerinde incelemelerde bulundular. Kendilerine böcek bulaşmalarına karşı alınan önlemler anlatıldı, hijyen koşulları gösterildi. Umuyorum ki uzun yıllar verdiğimiz çabaların sonucu ‘Bursa Siyah İncirimiz ABD’li tüketicilerin sofralarında yer alacaktır. Üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye çalışıyoruz."

Dr. Çalı, üreticilerle, ihracatçıların yakın gelecekte birlikte çeşitli çalışmalar yapacaklarını ve özellikle ürün toplama ile paketleme aşamalarında herhangi bir eksiklik oluşturmayacak bir sistem kuracaklarını söyledi.

"GÖRDÜĞÜMÜZ TABLO SEVİNDİRİCİ"

Arazideki incelemelerde, bahçelerde yere düşen meyvelerin bahçeden uzaklaştırılmayıp, ağaç altlarında öbek olarak bulundurulmasını risk olarak belirten ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri, buna rağmen belirli bir sistemde, düzenli ve disiplinli üretim teknikleriyle karşılaşmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ettiler. Yetkililer, tespit ettikleri bazı eksikliklere alınacak önlemler ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan istedikleri bazı bilgilerin verilmesine takiben, hazırlayacakları rapora göre ABD’ye Bursa Siyah İnciri’nin ihraç izni alabileceği müjdesini verdi.