BTSO Eyül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, odanın hizmet binasında gerçekleşti. Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, 2023 yılında ilk 10 büyük ekonomi arasına girme hedefinin motive eden önemli bir iddia olduğunu belirterek, hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgarın yardım edemeyeceğini söyledi.

'HEDEFE ULAŞMAK İÇİN HER YIL YÜZDE 7 BÜYÜMELİYİZ'

Bunun gerçekleştirilmesi için yeni bir Anayasa, adalet sistemi reformu, kayıt dışı ekonomiyi minimize etmekten, işgücü kalitesine arttırmaya kadar bir dizi devrimin gerçekleştirmesinin zorunlu olduğunu belirten Sönmez şöyle konuştu:

"Yapılan projeksiyonlara göre Türkiye her yıl yüzde 4 büyürse, 2023 yılında 2.1 trilyon dolarlık bir milli gelire ulaşabilir. Eğer üstümüzdeki ve hemen altımızdaki ülkeler hiç büyümezse, 2023'te İtalya'yı geçip dünyanın 8'inci büyük ekonomisi olabiliriz. Ama dünyanın büyümeye devam edeceğini, üstelik bizim büyümemiz için Avrupa'nın büyümesi gerektiğini hepimiz biliyoruz. IMF'nin büyüme tahminleri ve bizim Orta Vadeli Program hedeflerimiz kullanıldığında, Türkiye'nin 2017 yılında yani 5 yıl sonra 1.25 trilyon dolar milli gelire ulaşabileceği, ama dünyanın 17'nci büyük ekonomisi olarak kalmaya devam edeceği ortaya çıkıyor. Hedeflerimizle uyumlu bir gelişim için, her yıl yüzde 7 ve üzerinde büyüyen bir ülke olmamız lazım."

'ÜRETİM MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ'

Atılan hiçbir adımın yapısal reformların yerini tutmayacağını belirten Sönmez, yapılan iyileştirmelere rağmen iş ve yatırım ortamında rakip ülkelerin hala gerisinde olduğunu kaydetti. İş yapma kolaylığı endeksinde de 183 ülke arasında 71'inci sırada yer alındığını ifade eden Sönmez, hedeflere ulaşmak için üretim maliyetlerinin düşürülmesi, iş ve yatırım ortamının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Özel sektörde de düşen büyüme hızına karşılık siyasi otoritenin vergi artışı ve enerji zamları yapmaya zorladığına işaret eden Sönmez, sanayicinin rekabet gücünü olumsuz etkilediğinin bir gerçek olduğuna dikkat çekti. Sönmez, enerji sektöründe dışa bağımlılığa karşı gerekli çalışmanın yapılması gerektiğini kaydetti.

BANKALARA TAVSİYE

Bankaların uyguladığı kredi faizlerinden iş dünyasının şikayet ettiğine işaret eden Sönmez, "Bankalarımızın hazineye verdikleri borç faizi ile özel sektöre kullandırdıkları kredi faizi arasındaki fark ne yazık ki iki katına çıkmış durumda. Bankalarımıza, yağmurlu havalarda şemsiyeyi çekene güneşli havalarda kimsenin itibar etmeyeceğini unutmamalarını tavsiye ediyorum" dedi.



ST(FK/COŞ)