KAYSO’DAKİ Toplantıya meclis üyeleri, disiplin kurulu üyeleri ve meslek komitesi üyeleri katıldı. KAYSO Meclis Başkanı Nureddin Okandan’ın açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak ödenmeyen çeklerle ilgili üyelerden çok sayıda soru geldiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Birçok arkadaşımız çeklerdeki ödenmeme oranlarının arttığını ve bu konu ile ilgili tekrardan bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı, kaldırılan hapis cezasının tekrardan getirilip getirilmeyeceği hakkında sorular yöneltiyorlar. Bu konuda yapılan düzenlemeden geriye dönüş yok. Başbakan Yardımcısı sayın Babacan’ın olduğu gibi, bizim görüşümüz de bu yönde. Tekrardan hapis cezası getirilmesi gibi konu gündemde değil. Hesabımızı ona göre yapalım. Bu dönemde rakamlar biraz arttı ama, bizim geçmiş dönemde uyguladığımız yöntem dünya ülkeleri tarafından çok da uygulanmayan bir yöntemdi."

'KÖTÜ NİYETLİLER PİYASA DIŞINA İTİLECEK'

Başkan Boydak, önümüzdeki dönemde tacir ile tacir olmayan kişilerin ayrılacağını, piyasanın otomatik olarak bu mekanizmayı çalıştıracağını ve kötü niyetli kişi ve kurumların böylelikle piyasa dışına itilmesinin sağlanmış olacağını söyledi. Çek konusunda Avrupa’da bizde de kısmen uygulanan alacak sigortası sisteminin uygulandığını  hatırlatan Mustafa Boydak, bununla ilgili Türkiye’de yasal düzenleme yapmaya gerek olmadığını, departmanları olması durumunda mevcut sigorta şirketlerinin bu işi rahat yapabilecek konumda olduklarını da dile getirdi.

'FİRMA BİLGİLERİ BANKALARDAN ALINABİLİR'

Başkan Boydak, sanayicilerin ticaret yapacakları firmalarla ilgili her türlü bilgiyi bankalar aracılığı ile temin edebileceklerini de belirterek, bu bilgileri almanın riskleri biraz daha aşağıya düşüreceğini söyledi.

Ekonominin bir daralma içerisinde gittiğini, ancak Kasım-Aralık aylarının biraz daha rahat edecekleri bir ay olduğunu kaydeden Başkan Boydak, "Ekonomi yönetiminden aldığımız hava bu yönde. Ekonomi yönetimi gayet iyi bir şekilde gitmekte. Sanayi Odası olarak aklıselim bir yönetim tarzının izlendiğini görmekteyiz. İnşallah bunun bizi uzun vadede istikrarlı bir sürece götürmesini bekliyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.