Türkiye’de ekonomik anlamda iki ayrı cephe oluştuğuna dikkat çeken KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, Vali Şerif Yılmaz’ın da konuk olarak katıldığı toplantıda ekonomik durumu değerlendirdi. Boydak, makro ekonomik açıdan bakıldığında önlerinde önemli riskler olduğunu, bunları bertaraf edebilmek için biraz daha sakin ve yavaş gitmekte yarar olduğunu anlattı. Boydak, şöyle dedi:

"Kayseri Sanayi Odası olarak her zaman dediğimiz gibi; biraz zorluklar, büyüyememe konusunda sıkıntılarımız, işlerimizde biraz küçülme var. Ama bu bizim gelecekte uzun vadeli istikrarımızda katkı sağlayacaksa varsın bu süreçte biraz daha zorlama ile gidelim. Ayak frende gidiyorsa tamamen de basılmıyor demektir. Ben buraya çıkıp; 'Ölüyoruz, bitiyoruz, tekrar gaza basılsın, tekrar yüzde 7-8 büyüyelim' diyebilirim. Hatta alkış bile alırım. Ama bu sürecin yaşanması gerekiyorsa 3-5 ay daha buna sanayiciler olarak biz varız. Sayın Ali Babacan’ın ve Merkez Bankamızın aklıselim politikalarla bu süreci yönettiklerini görüyoruz. Biz burada makro ekonomik istikrardan yanayız."

ZAMLAR ÜRETİCİ VE TÜKETİCİYİ TEDİRGİN ETTİ

Boydak, son günlerde bütçede açık görülünce getirilen zamların, özellikle 'Özel tüketim vergisi' adı altında alınan dolaylı vergilerin oranlarının biraz daha artmış olmasının geleceğe yönelik üreticiyi ve tüketiciyi tedirgin ettiğini ifade etti. KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, bu süreçlerde durum düzeldiği takdirde bu yükselmelerin geriye alınacağına inandıklarını söyledi. Boydak, üyelerine öneride bulunurken şöyle dedi:

"Bu süreçte borçlanma, maliyetlerimizi biraz pahalı olsa da orta ve uzun vadeye yaymaya çok dikkat edelim. Her zaman dediğimiz gibi şirketler borçtan batmıyor, nakit akışını ayarlayamayan şirketlerin tarihe karıştığını görmekteyiz. Alternatiflerimizi çoğaltmamız bu süreçte çok önemli. Tek kurum ve kuruluşa bağlı kalmak hiç akıllıca değil. Dış pazarlar konusundaki gayretimizi artarak devam ettirelim. Kur riski taşıyan şirketlerimizi minimize hale indirelim. Birde kendi içimizdeki verimli çalışmaya dikkat etmemizin çok yerinde olacağını belirtmek istiyorum. Burada kendimizi Almanya ile kıyaslayacak olursak oradaki bir işçi kardeşimiz ile buradaki bir işçi kardeşimizin arasında verimlilik bakımından üç kata yakın fark olduğunu bize rakamlar söylüyor. Onun için bu süreçleri biraz daha şirketlerimizin verimliliğini artıracak şekilde koordine etmenin çok önemli olduğunu belirtmek isterim."

Vali Şerif Yılmaz, Kayseri’nin sanayileşmede iyi bir yerde olduğunu, limana uzaklığının dezavantaj olduğu halde, tam merkezde olmanın da bir avantaj olduğunu, kurumsallaşmayı yakalamanın tüm kurumlar adına çok önemli olduğunu ve yeniliklere açık olmanın, yeni ürünler ile pazarlara girmenin durağan ekonomide firmaları rahatlatacağını söyledi.



OE(OE/İD)