Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bedrullah Erçin, Kurşunlu Köyü'nde 2 yıldır biyolojik mücadelenin uygulandığı Musa ve Bayram Dönmez kardeşlere ait 25 dönümlük serada, 'Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi ve Biyolojik Mücadele' ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Nevzat Birişik'in de katıldığı etkinlikte, çiftçilere tarımsal üretimde biyolojik mücadelenin önemi anlatıldı.

Nevzat Birişik, Türkiye'de tarımsal üretimdeki biyolojik mücadeleyi en iyi yapan ilin Antalya olduğunu belirtti. İlaç kalıntısı nedeniyle tarımsal ürünlerde zaman zaman ihracat sıkıntısı yaşandığını ve tüketicinin de satın aldığı meyve sebze ile ilgili kaygılar taşıdığını aktaran Birişik, ilaç kalıntısını önlemek amacıyla biyolojik mücadelenin yaygınlaşması gerektiğini söyledi.

Biyolojik mücadelede bakanlık tarafından yapılan desteklemenin çiftçiler açısından yeterli olmadığını dile getiren Birişik, "Sayın bakanımız detaylı biçimde açıklayacaktır. Ama bu sene geçen yıla göre ayırdığımız para 5 kat artmış durumda. Yani geçen yıl devlet olarak biz 3 milyon lira destek verirken bu yıl bunu 15 milyon liraya çıkardık" dedi. Nevzat Birişik, biyolojik mücadelede zararlı böcekleri faydalı böceklerle kontrol edip, doğaya, seraya, bahçeye zehir atmadan üretim yapmak için mücadele ettiklerini aktardı.

ÇİFTÇİYE BİYOLOJİK MÜCADELE ÇAĞRISI

Çiftçilere bakanlık tarafından biyolojik mücadele için gerçekleştirilecek desteklemeyi kullanmaları çağrısında bulunan Birişik, şunları söyledi:

"İl müdürlüğü, ilçe müdürlüğümüzle görüşerek, seralarınızda biyolojik mücadele yapmalısınız. Hedefimiz maliyetimizin en az yarısını karşılamak. Yani 1000 lira harcıyorsanız biyolojik mücadele yaparak biz bunun 500 lirasını karşılayalım. Şimdi 1 dekara 500 lira destek Türkiye'de hiçbir yerde yok. Şu anda bunu yapamıyoruz ama buna yaklaşmaya çalışıyoruz. Biyolojik mücadeleyi yaygınlaştırırsanız temiz ürün sağlamış olacağız."

Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bedrullah Erçin ise Antalya'da örtü altı alanlarda ve meyve bahçelerinde 26 bin dekarlık sahada biyolojik mücadele, 145 bin dekarlık sahada da entegre kontrollü ürün denetimi yapıldığını kaydetti. Biyolojik mücadelede böceğin böcekle yok edildiğini vurgulayan Erçin, bakanlık tarafından geçen yıl biyolojik mücadeleye karşı destekleme projesi kapsamında Antalya'da 332 çiftçiye 3 bin 962 dekar alanda 226 bin liralık destek yapıldığını söyledi.